vrijdag 4 juli 2014

We willen het niet zien



En daar is ie weer de discussie over Zwarte Piet. En hier gaat het eigenlijk helemaal niet over. Terecht maakt die Franse dame op een problematischer verschijnsel.

Je hoeft geen helderziende te zijn om te weten dat er in Nederland racisme bestaat. Dat is geen schande, want dat is er in elk land. Het verontrustende van Nederland is de ontkenning.

Daarin gaat een premier voorop, die lacherig doet over de Piet-discussie. En wie kent niet het verschijnsel dat een gekleurde medemens bij voorbaat wordt ingeschat als schoonmaakster. Verbaasd is men dan als het een hoogleraar is.

Die verbazing is een uiting van ingesleten denken over anders gekleurden. Dat hoeft niet erg te zijn, als mensen bereid zijn dat denken bij te stellen en dat gebeurt niet in Nederland. 

Inmiddels tellen de Nederlandse universiteiten veel gekleurde mensen. Mede-studenten zijn allang kleurenblind. Het probleem komt pas na het afstuderen. Ben je als gekleurde net zo mooi lid van netwerken voor de mooie baantjes of moet je je tien keer bewijzen eer je ook maar uitgenodigd wordt om een kans te maken?

De reacties van wit Nederland op deze vragen is een bewijs van de stelling dat het aan de orde stellen van racisme hier niet wordt geaccepteerd. Nog erger is dat op dat moment de ergste vormen van racisme naar buiten komen. Vraag maar aan Anouk.


En daar mag je dan weer niet over spreken. Dat maakt de uitspraken van de VN-commissie al te terecht. En het racisme blijft doorwoekeren. Al doen de meeste kleurlingen en andere allochtonen het straks beter dan die racistische taal uitkramende domkoppen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten