zondag 13 juli 2014

De nacht, oh de nacht


Als je een nieuwe omgeving wilt leren kennen, doe dat dan bij nacht. Dan is alles zoveel mooier.

Ooit logeerden wij in de Dordogne in een nogal afgelegen huis. Mooi is het daar. De heuvelachtige omgeving van bos en een enkel weiland geven je een gevoel van superieure eenzaamheid. Zeker omdat er slechts sporadisch iets of iemand voorbij kwam.

Het enige wat op een gegeven moment opvalt is de relatieve saaiheid van het immer blinkende zonlicht. Maak maar eens foto’s tijdens een vakantie in een zonovergoten oord. Al snel lijken alle foto’s op elkaar. Als je eens door oude fotoalbums heen bladert valt dit extra op.

In die oude tijden had je ook geen fototoestellen met ongelooflijke isowaarden, die de tegenwoordige digitale toestellen soms weten te bereiken. Dit maakt fotograferen bij nacht en een beetje helder weer een makkie. Zelfs zonder statief kun je uit de hand een fraaie opname maken.

Het zijn opnames die door hun geheimzinnigheid iets extra’s hebben. In het echt is het ook zo. In die vakantie in de Dordogne liet ik ’s avonds de hond uit en zeker bij donkere maan zag je letterlijk geen hand voor ogen. Liep je per ongeluk de beboste delen in dan moest je goed weten waar je liep om weer bij het huis te komen. De neus van de hond heeft mij wel eens gered.

In de omgeving waar wij wonen geldt dit allemaal nog eens in versterkte mate. Het door boeren geïndustrialiseerde landschap biedt weinig opwindends. Het is dat wij aan een kanaal wonen, dat er nog iets spannends te beleven valt.

Hoe anders is dit ’s nachts. Dan kan die woestijn van raaigras plots iets mysterieus krijgen. Met een beetje geluk hangt er een waas over het land waar je zo nu en dan de silhouetten van koeien bovenuit ziet komen. Op windstille momenten en die komen in die uren vaak voor, zie je het kanaalwater als een spiegel de weerschijn van de omgeving overnemen.

Bij volle maan, zoals de afgelopen dagen wordt dit allemaal nog eens versterkt. Het zijn die momenten, die je doen besluiten toch nog iets langer in deze verder saaie omgeving te blijven wonen. De nachten verzoeten de dagelijkse eenvormigheid. Ach, waar je ook komt, je leert het pas kennen als je ’s nachts naar buiten gaat.

Waarmee maar gezegd mag zijn, dat nu het roken zo goed als uitgebannen is – oh, die nachten op een balkon in een zuidelijk land, een pakje leegrokend kijkend naar de eindeloze hemel – een hond de ideale vervanging is. Zo nu en dan ontmoet ik een buurman en die verzucht dan: Dit is alleen weggelegd voor de rokers en de mensen met een hond.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten