woensdag 16 juli 2014

Een echte stad


Het is aangenaam druk in de stad op zo’n zomerse dag vlak voor de grote uittocht. Dan toont Leeuwarden zijn mooie gezicht.

Als je zo de Nieuwstad oprijdt en de terrassen gevuld ziet, waan je je bijkans in een grote stad. Overal mensen, op straat, in de stegen, op de toegangswegen. Niet overmatig druk, maar gewoon voor een doordeweekse dag in een levende stad.

Het zijn van die momenten dat je kunt leven met de gedachte dat Leeuwarden je woonplaats zou kunnen zijn. Het fraaie nieuwe Zaailand, ook al weer mooi gevulde terrassen en mensen wandelend op het plein, dat ooit een onplezierig niemandsland was met de achterkant van winkels, die amper bezocht werden. Nu leeft het.

Er wordt ook weer gewoond en dat zie je. Mensen zitten op hun balkon, niet ver weg of binnen. Tja, het is mooi weer en veel mensen hebben vrij zo vlak voor de bouwvakvakantie. Maar als je bedenkt dat de meeste studenten al huiswaarts zijn, valt het alleszins mee. De gemiddelde leeftijd is niet eens zoveel hoger.

Zo hoort een stad te zijn, denk je bij het binnengaan van een drukke boekenwinkel. Dan begrijp je toegenomen voorkeur voor het wonen in de stad in plaats van in de enge dorpen op het platteland. En het belachelijke van de leuze ‘ dorps wonen in de stad’ bij een veel te ver van het centrum gelegen nieuwe woonwijk.

De enige angst die je bekruipt is het beeld van volgende week. Nog steeds warm weer maar de Leeuwarders op vakantie. Wordt het dan weer leeg als vanouds? Het is een beetje de lakmoesproef voor het nieuwe Leeuwarden.

Komen de bootmensen voldoende naar de stad? Lokt de oude binnenstad voldoende toeristen nieuwsgierig naar de stad die verkozen is tot Culturele Hoofdstad 2018. Aan het eind van de bouwvak toch eens kijken en koppen tellen. En wellicht zelfs een vaartochtje maken door de stad. Om die heel andere en even mooie kant te zien.


Het is allemaal nog niet voldoende om te verhuizen, zeker waar je per scooter in tien minuten in het centrum bent. Het verlangen naar een echt grote stad is nog te sterk. Maar ik kan me nu wel een beetje voorstellen dat mensen Leeuwarden verkiezen boven het omringende platteland. Nu ook nog met slechter weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten