maandag 14 juli 2014

Hakenkruizen


Onmachtige boosheid verleidt mensen tot uitglijers. Dat is niet zo raar. Er tegen protesteren ook niet, behalve als je zelf boter op je hoofd hebt.

Natuurlijk steekt bij de recente protesten tegen de Israëlische acties in de Gazastrook ook een gemeen antisemitisme de kop op. Dat is bijna onvermijdbaar, net zoals bij discussies over racisme altijd weer de Tweede Wereldoorlog er bij wordt gesleept. Het gegil erover is evenwel uit een hoek, die niet fris is.

Klopt, je moet in een demonstratie tegen Israël geen hakenkruizen meedragen. Dat is fout en onvergeeflijk, omdat niets vergelijkbaar is met wat in WO 2 de Joden is aangedaan. Het getuigt van historisch onbenul. Protest ertegen, zoals van de organisatoren, is dan ook op zijn plaats.

Dit is evenwel iets anders als het gegil van PVV en sommige VVD’ers en CDA’ers. NSB-vlaggen bij een demonstratie van de PVV, mwah moet kunnen en zeuren we niet over. Maar dan moeten die PVV’ers hun muil houden als andere partijen zich schuldig maken aan misstanden.

Het is ook altijd hetzelfde. Waar extreem-rechts – wellicht uit schuldbesef – kaasrecht achter Israël staat, kunnen ze zichzelf schuldig maken aan de ergste uitwassen in dezelfde nazistische richting. Er komt wel eens een kamervraagje over, maar dat is het dan ook.

Maar wee als allochtonen zich hieraan schuldig maken vanuit een begrijpelijke onmachtige woede. Dat is echt iets anders dan provoceren met NSB-vlaggen om de goegemeente boos te maken. Boosheid doet mensen de verhoudingen wel eens uit het oog verliezen en dat moet je aan de kaak stellen.

Maar niet het gillen van de Telegraaf en andere usual suspects. Ik hou niet zo van meelopen in demonstraties, juist vanwege dit soort fouten. Altijd bekruipt me weer de twijfel over mijn eigen gelijk, nog afgezien van een afkeer van het gezamenlijk samen zo fijn eens zijn.


Dus CDA, VVD en PVV even de kleppen op elkaar en laat fatsoenlijker mensen hun zegje doen. Een beetje empathie met mensen uit het Midden-Oosten die lijden onder de huidige Israëlische aanvallen mag best. Dat maakt je geen antisemiet. Een beetje dimmen alstublieft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten