dinsdag 15 juli 2014

Warmer door plat land


Grappig, Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt waarom het in steden zoveel warmer is dan op het platteland. Met uitzondering van plat platteland.

Het is nog niet zo lang geleden dat onderzoekers tot de conclusie kwamen dat het in steden zo’n 1,5 tot 3 graden warmer is dan op het omringende platteland. De oorzaak was helder: al dat steen en beton absorbeert de warmte en laat het op momenten dat het minder warm wordt los.

Alleen in gebieden waar de zeewind waait heeft is de invloed wat minder. Klopte als een bus want in een stad als Leeuwarden, dichtbij de Waddenzee is het verschil met omringende platteland amper een graad. In Amsterdam daarentegen loopt het verschil op tot meer dan 2 graden.

Toch is het ingewikkelder hebben onderzoekers nu ontdekt. Het heeft naast het beton en steen ook te maken met turbulentie. Waar de natuur zijn gang kan gaan nemen planten en bomen warmte op en door de turbulentie ten gevolge van het onregelmatige landschap verdwijnt die warmte snel weer. In de dichtbebouwde stad ontbreekt de turbulentie en blijft de warmte hangen.

Eigenlijk simpel en voor een leek begrijpbaar. Volgens de onderzoekers is de invloed van die onregelmatige begroeiing nog groter dan die van de stenen woestenij van de stad. Een natuurlijk landschap kan dus een gunstige temperende invloed op de temperatuur hebben, ook voor de stad.

Daar gaat een provincie als Friesland de mist in. De eentonige raaigraslanden die de stad omringen veroorzaken in het geheel geen turbulentie en hebben daarom ook geen dempende werking. Dat het hier niet warmer worden heeft derhalve meer met de eerder genoemde zeewind te maken dan met de bebouwing van het stedelijk gebied.


Dat kan nog wel eens anders worden als het zeewater blijft opwarmen. Dan wordt het hier warmer dan in natuurgebieden. Weer een boodschap om boeren nu eens te verbieden het landschap te ontdoen van diversiteit. Helaas zal dat met die boerenlobby in Europa en ook in Nederland wel een illusie zijn. Toch valt er met het verleggen van subsidiestromen heel wat te bereiken. Ook een verfrissend platteland dat nog veel mooier is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten