donderdag 31 juli 2014

Stille tocht, Gaza, Volkert etc.


Wanneer, zo vraag ik mij deze week af, wordt de eerste stille tocht in vakantievierend  Friesland - met kaatsen en skûtsjesilen - gehouden voor de al meer dan duizend slachtoffers van de oorlog in Gaza. Of ben ik nu een antisemiet?

Het zijn ingewikkelde tijden met twee conflicten van totaal andere orde en daar kunnen we maar moeilijk mee omgaan. Het was zo simpel. De wereld is een nare plaats voor veel mensen, maar hier is het ondanks enkele kleine rimpelingen toch best aardig.

En dat is nu in een klap anders geworden. Een vliegtuig met veel Nederlanders wordt met Russisch wapentuig uit de lucht geschoten en we weten nog steeds niet precies door wie. Terwijl we dat aan het uitvogelen zijn, valt Israël de Gazastrook binnen na weken achtereen met raketten bestookt te zijn.

Televisie en kranten houden de stand bij als bij een voetbalwedstrijd. Bij de vliegramp 296 doden, in Gaza meer dan 1200 en aan Israëlische kant 50. Bij de vliegramp louter onschuldige slachtoffers, in Gaza is dat moeilijk te schatten, maar het aantal onschuldige burgers overstijgt de miltante Hamas-leden inmiddels ruimschoots. Aan Israëlische kant alleen militairen.

Nu is elke dode een dode met familie, dus ook een dode soldaat is te betreuren. Het is slechts een gradueel verschil. Wie er begonnen is, is onduidelijk. Natuurlijk is het afschieten van duizenden raketten – overigens zonder veel slachtoffers – niet te tolereren, maar de echte aanleiding lijkt gelegen in de ontvoering en moord op drie jonge Israëliërs en de daarop volgende vergelding. De daders zijn overigens nog altijd niet opgespoord.

Nu de verhouding in het aantal doden wel erg scheef is, kunnen we wel stoppen met tellen en terecht concluderen dat het optreden van Israël disproportioneel is. En zou een massaal protest op zijn plaats zijn. Helaas schiet Nederland onmiddellijk in een raar soort politiek gemotiveerd stress.

Trouwe veelal rechtse en gelovige Israël-aanhangers blijven hameren op het zelfverdedigingrecht en critici van het Heilige Land voelen zich daar erg ongemakkelijk door. Voor je het weet ben je antisemiet. In de NRC mogen twee twijfelachtige pro-Israël adepten uit de doeken doen, dat het antisemitisme al jaren groeit door de invloed van de moslims alhier.

Maar om nu heel eerlijk te zijn blijft de discussie een beetje beperkt tot twitter en facebook. Het blijft een beetje in de schaduw van de vliegramp en de gevolgen hiervan. En nu mag Volkert van der G. ook nog zonder enkelband door heel het land. Een keurige rechterlijke beslissing, maar dat kan niet door de beugel natuurlijk. Dus hebben we het daarover en blijven alleen de militanten van beide zijde hun mening over de Gaza-oorlog spuwen. Het doden gaat gewoon door.


Als ik niet zo’n argwaan had tegen stille tochten, zou ik er nu een organiseren voor alle slachtoffers. Maar goed dat doe ik niet en zit nu wel met al die gedode burgers en vooral kinderen in Gaza. Het zit mij niet lekker. Of ben ik nu toch een meeloper in het kamp der antisemieten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten