dinsdag 1 juli 2014

Paniekzaaierij








Wel, wel, we worden bedreigd door teruggekeerde jihadisten. Tenminste daarmee openen diverse kranten en waarschuwt het NOS-journaal al dagen, zo niet weken. Zulks zet je toch aan het denken.


Dat geradicaliseerde moslim-jongeren de Kruistochtvaarders nadoen en afreizen naar een heilige oorlog stemt tot nadenken. Wat bezielt ze om hun rustig bestaan met smartphone en dure sportschoenen op te geven en zich in een hopeloze oorlog te storten?

En wat is het verschil met de jonge Nederlanders die zich voor de Tweede Wereldoorlog aanmelden voor de Internationale Brigade om mee te vechten aan republikeinse zijde tegen Franco-rebellen in Spanje? Even afgezien van de smartphone en sportschoenen. Bevlogenheid, idealisme of misschien ook simpel werkloosheid, gebrek aan kansen hebben ze wel gemeen.

Waarom moeten we ineens zo bang zijn voor die jihadisten? Toen de brigadisten terugkeerden werden ze ontdaan van hun nationaliteit, hoewel ook menigeen kon doorstromen naar de Prinse Irene Brigade om te helpen Nederland te bevrijden. Dat eerste wordt nu voorgesteld voor de jihadisten.

Maar dan nog, waarom moeten we nu zo bang zijn? Natuurlijk oorlog is afschuwelijk en die jongens en meisjes hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt. Waar dat toe kan leiden zien we bij de soldaten die hebben deelgenomen aan vredesmissies. Voorzichtigheid is geboden. Maar waarom ineens paniek over jihadisten?

Komt het de AIVD wel goed uit? Er is natuurlijk flink op de inlichtingendienst bezuinigd. Dat kan onder deze dreiging op zijn minst terug gedraaid worden. Moeten we afgeleid worden van de crisis, de openbaringen tijdens de onderzoeken naar de graaipraktijken van woningcorporatiebestuurders en bankmanagers?


Een complotdenker ben ik niet, maar argwanend moet je wel zijn als iedereen ineens hetzelfde zegt. Vooralsnog ben ik niet overtuigd, want niemand komt met concrete aanwijzingen die het uitroepen van de status van bedreiging van Nederland rechtvaardigen. Zo lang keer ik me tegen deze paniekzaaierij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten