dinsdag 8 juli 2014

Rare partij, die VVD


Bij de discussie over racisme dook een naar trekje van Nederland op. Het weigeren te erkennen, dat grote delen van de bevolking er merkwaardige denkbeelden op na houden.

Net zo goed als er racisme is en heel Nederland dit ontkent is er nog een ander rare en even erge ontkenningsfase onder de Nederlanders. Het schemert een beetje door in de felle weerstand tegen windmolens. Een weerstand die niet echt goed te verklaren valt uit alleen maar angst voor aantasting van het heilig uitzicht over het niets.

In de discussie daarover zag je al dat er heel veel mensen zijn, die helemaal niet willen geloven dat er zo iets is als een klimaatprobleem. Eerder dacht ik dat dit alleen in de donkere krochten van het internet het geval was maar langzaam wordt het salonfähig zoals bepaalde vormen van racisme dat zijn geworden.

Eerst was het de nauwelijks serieus te nemen PVV waar lieden als Fritsma en Mos – oh die hoofden – vuur spuugden als het ging om klimaatopwarming. Waar serieuzer sceptici nog accepteren dat het klimaat opwarmt maar de rol van de mens hierin ontkennen, denken Mos en Fritsma c.s. dat zelfs van die opwarming geen sprake is. Een links sprookje, zo iets.

Ach, dit moet ook een uitlaatklap hebben denk je dan. Tot in de fatsoenlijk geachte VVD ook dergelijke geluiden opduiken. Nu had ik al eens opgemerkt dat lieden die die partij een warm hart toedragen een merkwaardig soort argwaan ten toon spreiden als het gaat om het klimaatpanel IPCC.

Een argwaan die een beetje liberaal zou moeten hebben ten opzichte van de echokamers der klimaatscepsis gefinancierd door de fossiele industrie. Nu wordt het evenwel ernstig. Het ‘wetenschappelijk’ instituut van de VVD, de Teldersstichting heeft een rapport uitgebracht over het klimaatprobleem.

De conclusie is zo’n beetje er is geen klimaatprobleem, als er wel zo’n probleem is, is er geen menselijke oorzaak en als die er wel is dan kunnen we er toch niets tegen doen. Dus armpjes over elkaar, geen subsidies voor windmolens en ander links gedoe, maar de belastingvoordelen voor fossiele brandstoffen in stand houden, want o wee als het bedrijfsleven er last van krijgt.

De opstellers van het rapport hebben haarfijn aangevoeld dat een flink deel van de VVD-achterban eigenlijk niks gelooft van die hele klimaatopwarming. Tot dusver wuiven de VVD-bewindslieden de conclusies van het rapport weg. In een volgend VVD-kabinet zou dit wel eens anders kunnen zijn. Er moet dan immers weer een partijprogramma komen en dat put doorgaans rijkelijk uit stukken van de Teldersstichting.
Terwijl het echt zoeken is naar serieuze wetenschappers die nog twijfelen aan een klimaatopwarming ten gevolge van menselijk handelen, weet de VVD ze te vinden. Dit heeft iets treurigs. In zo’n beetje alle fatsoenlijke landen om ons heen krijgen dit soort geluiden geen enkele weerklank.


Alleen oud-premier José María Aznar van Spanje zit in een duister clubje klimaatsceptici en werd mede daarom door een Amerikaans magazine verkozen tot een van ’s werelds oud-presidenten die na hun ambtstermijn de wereld slecht hebben gediend. In dat rijtje dreigt Rutte straks ook te komen met zo’n partij achter zich.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten