dinsdag 4 augustus 2015

Niet het scherm maar het geld heeft gewonnen



De literatuur is niet dood, de lezer sterft uit. Kort samengevat is dit wat de Amerikaanse schrijver Philip Roth zei in een fragment dat Peter Buwalda had uitgekozen voor Zomergasten. Roth wijt dit uitsterven aan de overwinning van het scherm, van bioscoop, naar televisie, naar computer en nu de definitieve overwinning van de smartphone. Het klinkt plausibel. Wie komt er nog mensen tegen die nog geregeld een roman ter hand nemen?

Een boek lezen, en dan niet vakliteratuur, vraagt tijd. Tijd die je amper een investering kunt noemen nu alles wordt afgemeten aan rendement. Lezen betekent je terug trekken uit het economisch leven. Onbereikbaar zijn voor de omgeving en wie is dat nog gegund, behalve in deeltijd werkenden en mensen buiten het arbeidsproces?

Zo maar een gesprek dat je kunt opvangen op een zondagmiddag. Vrouw met gezin van drie kinderen, waarvan een zwaar invalide en een veeleisende baan in gesprek met broer, vertelt een nieuwe studie te overwegen. Om haar marktwaarde te verhogen, want nu ze de veertig is gepasseerd komt die onder druk.

Je schrikt even. Ze is op haar top, goede baan, gewaardeerd, goed salaris. Waar moet ze de tijd vandaan halen? Korte nachten, vakanties waarin de telefoon echt uit moet, want anders eist het werk zijn tijd. De laptop altijd mee. En dan een zware studie aangaan. Tja, ze is er zelf helemaal niet zo verbaasd over. Haar broer ook niet.


Tijd om een boek te lezen, een boek dat haar ‘marktwaarde’ niet verhoogt, het lijkt bijna onmogelijk. Zij is geen uitzondering. In de journalistiek zie je hetzelfde proces. Toen ik begon was het een aanbeveling een zekere eruditie op te bouwen. Al was het alleen maar om een beter en sneller begrip te hebben van de onderwerpen waarover je schreef.

Gaandeweg veranderde dit in het volgen van cursussen. En wie cursussen moet volgen heeft geen tijd meer voor lezen. Langzaam verdween eruditie als aanbeveling uit het ‘marktwaarde’-pakket. Een cursus in digitaal publiceren levert meer op. En voor wie hogerop wil, natuurlijk het onvermijdelijke management.

Wat ooit als een leven lang ‘leren’ een soort van ideaalbeeld was voor mensen die zichzelf wilden ontwikkelen, is verworden tot investeren in marktwaarde. Niet alleen meer in beroepen voor hoog opgeleiden. Het is een generaal verschijnsel, aangemoedigd door overheid, vakbonden en werkgevers. Wie niet meedoet valt af bij de volgende reorganisatie.

Hoezo het scherm als vervanging van het lezen? Televisie hebben deze jonge werknemers amper meer tijd voor. Er is ook nog het gezin. Een gezin waarin als het goed is lezen nog wel wordt gestimuleerd met voorlezen, want dat schrijven de handleidingen voor een goede opvoeding voor. Misschien niet om de kinderen voor te bereiden op een leven waarin meer is dan werken, maar om een taalvoorsprong te behalen en zo de ‘marktwaarde’  te verhogen. En dit in een gezin, waarin de ouders amper meer tijd hebben om een goed boek te lezen.

Het is niet het scherm dat gewonnen heeft, maar de economisering van het leven. Alles moet wijken voor de ‘marktwaarde’ en wie niet meedoet, wordt gemarginaliseerd. In gezelschap praten over iets anders dan je werk, is bijkans onmogelijk. Saai, want je behoort te netwerken.

Wie door de ‘economisering’, zoals Groenlinkser Jesse Klaver dit noemt, op een zijspoor wordt gezet, merkt al snel dat zijn of haar marktwaarde razendsnel daalt. Zeker, hij of zij draagt een schat aan ervaring mee. Kan dingen die iemand die midden in het beroepsproces zit, allang niet meer kan. Maar het heeft geen ‘markwaarde.’


Nee Philip Roth, het is niet het scherm dat heeft gewonnen. Het is het uitdrukken van alles in geld. Waar tijd alleen maar iets is met een euro-teken ervoor. En wie daarin een roman leest is een lui stelend wezen. En toch is er een beetje hoop, als ik jongeren de spot zie drijven met het immer werken. En erin de politiek langzaam stemmen opgaan tegen de doorgeschoten ‘marktwaarde’ maatschappij. Helaas is vooralsnog de meerderheid daar niet van gecharmeerd, of van doordrongen natuurlijk. Dat kan ons nog duur komen te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe Israƫl de media op het verkeerde been zet

  O p de dag dat hoofdredacteuren politici nog maar eens verzoeken de prijs van media niet te verhogen door btw naar 21 procent te krikken, ...