zaterdag 2 augustus 2014

De schoonheid van boven



Friesland blijft een merkwaardige provincie. Alhoewel sommige inwoners het als het mooiste land van d’aarde beschouwen, valt daar voor grote delen wel wat op af te dingen. Zoals ik al eens heb gezegd is het vanaf het water evenwel best de moeite waard. Van boven ligt het sterk aan de richting waarin je kijkt.

Ruim twaalf jaar sinds mij een ballonvaart is aangeboden, is het er dan nu eindelijk van gekomen. Helaas geen VIP-arrangement met twee in een mandje, inclusief hapjes en champagne, maar met z’n twaalven in een grote in hokjes ingedeelde mand. Het mocht de pret niet drukken.

Het moet gezegd, het is zeker de moeite waard Friesland ook eens van boven te bekijken. Hoe hoger hoe mooier. Op lagere hoogte zie je toch weer de vernietiging van een mooi landschap door industrieterreinen en landbouwactiviteiten.

Ook valt het op dat de aanwezige windmolens in dit landschap zeker niet detoneren en ondanks de beweringen van tegenstanders, zie je ze toch echt niet overal. En waar je ze ziet, zijn ze eigenlijk wel een aardige decoratie van het lege landschap.

Want wat nog meer opvalt is het ontbreken van vee in het land. Zo nu en dan zie je wel eens een kluitje koeien op een krap bemeten stuk land, maar verder is het nogal leeg. Ja, zelfs een vluchtende haas ontsnapte niet aan onze blik. Maar de schoonheid van de meren en – als je maar hoog genoeg komt -  zelfs de Wadden is adembenemend.


Dan kun je weer even leven met de gedachte, dat je hier nog wel even blijft wonen. Al kan dat natuurlijk zo maar veranderen. Als eerzaam ambteloos burger valt het mij op, dat er geen enkele vacature in Friesland te vinden is. Maar goed daarvan zie je niets van boven. Waarmee maar gezegd is, dat wie deze provincie nog niet boven heeft gezien niet kan meepraten. Ook niet over windmolens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten