zondag 21 september 2014

Autoloos




Autoloze zondag? In Nederland decennia terug en in Brussel word je ieder jaar blij verrast in de week van de mobiliteit die wordt afgesloten met een autoloze zondag in de stad die doorgaans totaal verstopt wordt door autoverkeer.

En waar alleen de gedachte aan zo’n dag in Nederland onmiddellijk een naargeestige discussie te weeg brengt is het in België meteen een feest. Overal mensen op straat, fietsen in alle soorten en maten.

Grappig ook dat de elektrische fietsen zien er niet zo, eh, bejaardeachtig uit. Sowieso is het mensbeeld in deze zo Europese hoofdstad minder treurig. Waar wij toch wat gewend zijn aan een enkele mooie vrouw en veel nogal sneue mannen, zeker boven de 35, is daar hier geen sprake van.

Vrouwen zijn hier minder inwisselbaar. Niet dat altijd maar weer tonen van zelfverzekerdheid, liefst blond. Alle kleuren, mooi, soms lelijk maar altijd een soort vanzelfsprekendheid, die het leven aantrekkelijk maakt.

Wat is het toch dat België een stuk aangenamer maakt dan de bovenburen. Zoveel beter zijn ze niet. Hoewel het straatbeeld behoorlijk kleurrijk is, had je hier al eerder tamelijk racistische partijen dan in Nederland. Uitgezonderd Brussel natuurlijk.

Maar het allermooiste is zo’n onomstreden autoloze zondag, die iedere stad in Europa tot voorbeeld zou moeten zijn.Het zal met onze politieke kaste wel niets worden zo’n onomstreden autoloze zondag, die iedere stad in Europa tot voorbeeld zou moeten zijn. 

Het chagrijn zal weer ongekende vormen aannemen. Toch moeten we eigenlijk allemaal eens wat zuidelijker kijken.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten