woensdag 24 september 2014

Lekker meedoen



Ja, Nederland gaat mee doen met de grote jongens. Zes F-16’s en twee reservetoestellen en met elkaar honderden militairen naar Irak. Lekker de Islamitische Staat aanpakken. Meedoen met Obama die voor zijn doen ferme taal sprak over de IS. Had ie ook eens moeten doen over Israël, dacht je stiekem even.

Maar goed je kunt niet overal bij zijn. Al heeft hij vast meer invloed op Israël dan op bedenkelijke landen als Saoedi-Arabië en Qatar. Dan had Nederland natuurlijk niet meegedaan. Nu wel en dat wordt echt schieten en bommen gooien, net als eerder in Afghanistan.

Moet je dan niet blij zijn dat dat zootje ongeregelde verwende en mislukte verwesterde moordzuchtige jihadisten wordt aangepakt? Een stiekem gevoel van genoegen over die bombardementen kan je ergens niet verhullen. Maar ook weer een gevoel dat dubbel is. Waarom niet ook andere kwaadaardige regimes aangepakt? Toch iets met olie?

En heeft Amerika hier niet zelf een duivelskind uitgebroed met de inval in Irak toen de kans er was om de klus in Afghanistan af te ronden? Moeten wij nu Obama helpen de rommel op te ruimen die zijn voorganger heeft gecreëerd? Tja, het zijn van die vragen waarop je geen echt antwoord hebt, omdat het te complex is en je ook niet weg wilt lopen voor de hulp aan mensen die de dupe zijn van alle geopolitieke spelletjes.

Vooruit dan maar en zouden er ook niet stiekem wat van die commando’s mee kunnen? Die schijnen heel goed te zijn en als we het mogen geloven hebben ze ook al eerder in rare landen hun kunnen bewezen al krijgen we hier nooit helemaal het fijne van te horen. En beste ministers van dit daadkrachtige kabinet, nu niet terugkrabbelen als de peilingen aangeven dat het electoraat het niet leuk vindt, als er straks een Nederlandse piloot wordt onthoofd.

Een rechte rug en nog meer straaljagers die kant uit. Die onzin van die twee F-16’s die het Nederlandse luchtruim vrij moeten houden vanaf de bases Leeuwarden en Volkel kan wel even stoppen. Dit is de kans voor alle piloten prachtige echte ervaring op te doen. Met een beetje geluk kunnen ze nog eens een vijandige straaljager uit de lucht knallen.

Maar eh. Die F-16’s zijn toch vreselijk verouderd? Daar moeten toch dure JSF’s voor in de plaats komen? Kun je onze jongens met zulke ouderwetse toestellen wel op stap sturen sturen? Of valt het wel een beetje mee met die bejaardheid van de F-16’s. Je hoort wel eens dat er landen die ze graag voor een prikkie van Nederland willen overnemen. En die Amerikanen vliegen toch ook nog met de nog oudere F-15’s naast hele moderne straaljagers.

Nou ja, Nederland doet weer mee en dat heeft ook zijn voordelen. Die piloten zijn echt goed en hebben hun kracht al bewezen in die woestijngebieden. En alleen maar oefenen en herrie maken in Nederland is toch een beetje saai. Die Waddenzee en Noordzee heb je toch ook wel een keer gezien.

Voor de omwonenden van de bases Leeuwarden en Volkel kan het wel een blessing in disguise zijn. Zoveel straaljagers op echte oefening moet toch een forse vermindering van de overlast betekenen. Je herinnert je van toen er lekker met bommen gesmeten werd in Afghanistan het hier rond Leeuwarden ook lekker stil was. En zijn onze piloten ook niet lekker aan het vliegen boven de Baltische staten? Hoeveel van die toestellen zijn er eigenlijk?

Ja, hoe meer je eraan en -over denkt, hoe meer positieve kanten eraan lijken te zitten. Volgens Obama zal het wel een jaartje of drie duren voor die IS vernietigd is. Met een beetje geluk duurt het wat langer en kunnen die prachtige nieuwe JSF’s meteen worden ingezet, zonder dat wij last van het lawaai hebben. Ja, het is allemaal even mooi en hopelijk weinig collateral damage.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten