woensdag 3 september 2014

Leeuwarden lawaaistad

Leeuwarden heeft iets met lawaai. Het schuurt een beetje met de ambities van de stad als culturele hoofdstad 2018 te midden van een provincie die prat gaat op rust en ruimte.

Nu zelfs de Leeuwarder Courant zich in een mooi hoofdartikel van Sybe van der Meulen tegen de overlast van het Psy-fi festival keert wordt het wellicht tijd om eens achter de oren te krabben. Een stad die aantrekkelijk wil zijn voor de ‘creatieven’ zou toch ook eens moeten kijken wat wel en niet kan en zeker waar.

De Groene Ster leent zich natuurlijk uitstekend voor festivals, maar vijf dagen lang dagen en nacht continu dreunende muziek is wellicht wat te veel van het goede. Leuk natuurlijk weer vijftienduizend bezoekers aan de stad, maar voor de inwoners en omwonenden toch minder geschikt.

Zoveel moeite kan het toch niet zijn de geluidssterkte aan maxima te verbinden. Aan elke versterker zit een knop. Gebruik die nu eens. Hou de nachten vrij van lawaai. En dan hebben we het alleen nog maar over festivals aan de rand van de stad.

In de stad zelf schuurt het ook. Kosten noch moeite zijn gespaard om van het Zaailand eindelijk een pracht van een plein te maken met het Fries Museum als stralend middelpunt. Natuurlijk moet zo’n plein leven. Daarvoor willen mensen ook wel een prijzig appartement aan de rand kopen.

Pas dan de activiteiten een beetje aan. Belangstellenden voor deze moeizaam verkopende appartementen zullen behoorlijk geschrokken zijn van de herrie van de kermis. Een activiteit die daar maar moeilijk in te passen is. Er wonen hier mensen potdorie.

Natuurlijk veel activiteiten geven enige overlast. Daar moet je niet te veel over klagen. Hiervoor woon je in de binnenstad. Maar het moet passen bij de culturele ambities van de stad en niet alleen voor een bepaalde groep uit angst voor elitair versleten te worden.

Helaas zijn er veel mensen die pas genieten als er veel lawaai is. En zich verongelijkt voelen als dit aan banden gelegd wordt. Sommige jongeren vinden bijvoorbeeld een elektrische scooter maar niets, omdat ze geen lekker lawaai produceren. Ik snap dat wel, maar toch gaat het niet goed samen met een leefbare stad.

De gemeentelijke overheid heeft natuurlijk ook boter op het hoofd op dit gebied met haar trots op de vliegbasis. Dagelijks mogen bewoners van fraaie nieuwbouwwijken in het westen van de stad de deken van straaljagerherrie ondergaan. Terwijl elk gewoon bedrijf aan de strengste geluidsnormen moet voldoen.

Het is ingewikkeld om het iedereen naar de zin te maken. Een stille stad is geen levende stad. Maar een beetje draaien aan de geluidsknoppen maakt het voor iedereen wat draaglijker. Er is geen godgegeven recht op lawaai maken in een bewoonde omgeving. Het wordt tijd dat Leeuwarden een geluidbeleid gaat opstellen. Dan weet ieder waar hij aan toe is.


Wie dan niet aan de normen wil voldoen zoekt het maar elders. Het gaat niet aan rekensommetjes te maken van de soort 150 klagers wegstrepen tegen 15000 bezoekers. De leefbaarheid van de stad moet voorop staan. En iedere medicus kan de gemeente wel vertellen dat lawaai een killer is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten