dinsdag 2 september 2014

Zorgelijke zorg



Natuurlijk is het best te begrijpen dat de kosten van de zorg binnen de perken gehouden moet worden. Dat wil zeggen, als gezond Nederland hier niet voor wil opdraaien. Want het is een keuze en niet zoals de politici roepen dat het onbetaalbaar wordt.

De Nederlanders hebben evenwel op partijen gestemd, die hen almaar voorhouden dat de zorg onbetaalbaar wordt. Dan ga je dit vanzelf geloven en krijg je onherroepelijk ingrepen. Nu kan alles efficiënter, ook in de zorg. Helaas is dat niet het eerste waar naar wordt gekeken.

Nee, het is simpel: Mensen worden steeds ouder en door de babyboom komen er ook nog steeds meer ouderen. Dus moeten we daar gaan zoeken naar bezuinigingen. En bij jongeren natuurlijk want hoewel er relatief steeds minder van zijn lijkt het wel of ze steeds moeilijker worden. Dat kan ook wel wat minder.

Helaas heeft de overheid de zeggenschap over ziektekostenverzekeraars en ziekenhuis grotendeels uit handen gegeven. Dus daar valt weinig meer te halen zonder moeizame juridisch omstreden ingrepen. De markt moet er maar voor zorgen dat de kosten daar binnen de perken blijven. Dat kan, zegt die markt. Waarom het in landen om ons heen echt goedkoper is, ja die snappen het niet en onze zorg is toch top?

Wel heeft de rijksoverheid nog wat te vertellen over ouderen- en jeugdzorg. En dan draag je dat toch over aan lagere overheden en geef je die wat minder geld. Dan komt het vanzelf goedkoper uit. Want ze staan dichterbij de mensen dus weten ze beter wat de mensen nodig hebben en weten ze ook waar het wel wat minder kan. Dat is efficiency.

Alle signalen staan inmiddels op rood. Het gaat niet goed. Duizenden heel erg nodige thuiszorgers komen op straat. En in een geïndividualiseerde samenleving zijn er niet de gedachte mantelzorgers, die onmiddellijk klaar kunnen staan. Immers iedereen moet aan het werk en als het werk ver weg is, dan maar verhuizen. Ver weg van zorgbehoeftige ouders.

Hoe voorspelbaar is het dat over tien jaar of eerder een parlementaire enquête nodig is om na te gaan hoe het zo mis heeft kunnen gaan. Nee, het geheugen zal dan dat van vroeg dementerenden zijn. Hoezo, u kon het toen al zien? Nee, hoor het ging best goed. Gemeenten konden het best aan.

De zorgverzekeraars kweten zich prima van hun taak en werden helemaal niet te duur. Mensen in problemen omdat ze de premie niet konden betalen en zeker het eigen risico niet, nee hoor. Niets van gehoord. Ook heeft niemand ervoor gewaarschuwd. Bejaardenhuizen dicht? Daar wilden de fitte senioren toch helemaal niet meer wonen.


Wachtlijsten, ach dat kwam omdat dementerende oudjes dichtbij huis wilden wonen terwijl elders, soms honderd kilometer verder, wel plaats was. Hoe dom van ze. Ze begrepen niets – kenmerk van dementie is juist niets meer begrijpen, maar vooruit - van de noodzaak tot bezuinigen. Want het werd onbetaalbaar. Vonden we in ons beschaafde land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten