vrijdag 26 september 2014

Voorspelbaar gezeur


Ha, daar gebeurde al wat je eergisteren al kon voorspellen: De klacht dat onze straaljagers verouderd zijn. Daarom kunnen we niet mee doen met de grote broer van de andere kant van de oceaan om de jihadisten in Syrië van jetje te geven.

Ja, dit zegt de VVD. De PvdA heeft niet zoveel met gesmijt met bommen op Syrië zo lang de VN daar geen mandaat voor geeft. Nee, de VVD heeft het beter begrepen. Dit is een ideale kans om nog eens te pleiten voor de JSF en liefst meer dan er nu in de pijplijn zitten.

Het is natuurlijk wel een onzinverhaal. Alsof de jihadisten in Syrië gevaarlijker afweergeschut zouden hebben dan hun consorten in Irak. Of doelt de VVD wellicht op het regeringsleger van Assad? Maar Assad is toch maar dolblij met die aanvallen op de jiha’s in zijn land. Dat verzwakt de oppositie toch alleen maar.

Nee, het gaat niet om een kloppend verhaal, het gaat om de suggestie van een kloppend verhaal. Roerige tijden zijn goede tijden voor de wapenindustrie. Die had de afgelopen jaren de wind niet mee in Europa. Tenslotte is het natuurlijk onzin een duur leger op de been te houden, als er geen echte dreiging meer is.

Is die er nu wel dan? Je zou zo zeggen dat de strijders uit het kalifaat van IS geen plannen hebben voor een aanval op Nederland. Die verwende knaapjes uit westerse landen die meevechten krijgen natuurlijk natte dromen van een mooie aanslag in het thuisland, maar ach, dan raken ze pappie en mammie, die toch al niet zo blij zijn met dat gedoe, ook.

Maar ja met dit verhaal krijg je de burgers van dit land natuurlijk niet warm voor de aanschaf van dure wapensystemen – die tanks moeten ook weer terug – dus laat je allerlei deskundigen in praatprogramma’s en journaals opdraven die orakelen over het gevaar van aanslagen, die natuurlijk gepland worden in het kalifaat.

En reken maar niet dat dit kalifaat geen aspiraties zou hebben richting onze landen. Nee, net als die ideale vijand de Sovjet Unie vroeger, gaat het de jiha’s om verspreiding van hun kwaadaardige ideologie. Over de hele wereld.

Dus moeten alle wapens uit het vet om ze aan te pakken. Dat een oorlog nooit wordt gewonnen met bombardementen vertellen ze er niet bij. Natuurlijk, zou je er een paar honderd goed getrainde commando’s op afsturen was het snel gebeurd met die bebaarde jochies, al hoe zwaar hun wapens ook zijn. Maar dat doen we toch liever niet.


De ervaring leert dat zulks alleen maar meer ellende veroorzaakt. Het is beter angstgevoelens op te wekken voor een ongrijpbare vijand en op basis daarvan te pleiten voor veel geld voor defensie. Je zou bijna aan een complot denken. Maar zoals met alle bedachte complotten is het te doorzichtig. Een beetje doordenken en je ziet waar het om gaat. Waarmee niet gezegd is, dat een goed leger geen goed kan doen. Maar dit is een ander verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten