donderdag 4 september 2014

Hoed u voor de angstzaaiers



Angst is een machtig instrument in handen van kwaadwillenden. Soms ook wordt het als middel ingezet met goede bedoelingen, veelal zonder dat de gebruiker zich bewust is van het opzettelijk gebruik. Vaak uit eigen angstgevoelens.

Het kalifaat IS maakt zonder twijfel gebruik van angst en we zouden dat kunnen kwalificeren als kwaadwillig. Dit is natuurlijk het geval als er video’s het internet op worden gestuurd met onthoofdingen. De bedoeling is overduidelijk de tegenstander bewust angst aanjagen. Het is een effectief middel maar aan slijtage onderhevig. Na de zoveelste onthoofding is de impact al minder.

Eigenlijk is dit kwaadwillig gebruik van angst als middel niet zo geweldig effectief. Juist omdat duidelijk is dat het de bedoeling is angst aan te jagen. Een redelijk doorzichtig gebruik en alleen effectief voor degenen die het direct raakt.

Linker wordt het wanneer mensen angst gebruiken om iets te bereiken zonder hierbij direct kwade bedoelingen te hebben. Hoewel er natuurlijk ook lieden zijn die angst op een zelfde indirecte manier gebruiken om een minder fraai doel te bereiken.

Bijvoorbeeld als de voormalige president George Bush van de VS de bevolking angst aanpraat om een excuus voor de inval in Irak te rechtvaardigen en burgerlijke vrijheden inperkt. Of banken die angst zaaien voor een instorting van de economie als ze niet de volledig vrije hand krijgen in bijvoorbeeld de bonuscultuur. Het zijn abstractere vormen van angst zaaien, maar doorgaans effectiever en beklijvender omdat ze reëler klinken en politici en media het voor waar aannemen.

Een prachtvoorbeeld van dit laatste is natuurlijk CDA’er Buma die uit angst voor IS burgerlijke rechten aan banden wil leggen en jihadisten zonder vorm van proces hun nationaliteit wil ontnemen. Bij Buma heb je de neiging aan te nemen dat hij het echt meent en zelf bang is.

Kwalijk is het natuurlijk wel. Of je nu bewust of onbewust angst zaait, het is altijd verkeerd. Natuurlijk mag je mensen waarschuwen voor reële dreigingen, bijvoorbeeld van duizenden terugkerende jihadisten die bewezen boze bedoelingen hebben. Als het slechts om ruim honderd gaat, die prima in de gaten zijn te houden, is de dreiging die hiervan uitgaat echter relatief klein.

Dat laatste is geen reden algemene vrijheden aan te tasten en zelfs rechters op een zijspoor te willen zetten. Het is wellicht niet zo slecht als het werkelijk nastreven van een wreed kalifaat in Nederland, maar qua gevolgen is het misschien wel ernstiger. Dat kalifaat komt er echt niet, maar de rechtstaat kan wel gestaag worden uitgehold.

Politici die angst gebruiken als middel om hun zin te krijgen zijn een gevaar voor de democratie. De PVV, VVD, CDA, D66 en een aantal kleinere partijen maken zich hier schuldig aan. De PvdA in mindere mate, maar Wouter Bos heeft het wel degelijk gebruikt om het doorsluizen van publieke gelden naar private banken goed te praten. Immers het Armageddon bedreigde ons, wanneer we dat niet zouden doen en banken zouden omvallen.

Media laten zich veelal gebruiken voor het verspreiden van angstgevoelens. Soms niet helemaal onvrijwillig, zoals de Telegraaf. Soms ook onbewust door niet de juiste kritische vragen te stellen aan angstzaaiers en hun waarschuwingen zonder natrekken te plaatsen. Stel je voor, dat de dreiging waar voor wordt gewaarschuwd werkelijkheid wordt. Dan wil je toch niet al te relativerend zijn geweest.

Dit ook een vorm van angst. Gevaarlijk als je je er niet van bewust bent. Helaas moeten we constateren dat dit vaak het geval is. Valt er iets tegen te doen? Tja, maar dan moeten journalisten kritische vragen blijven stellen, zelfs als hun beroepsgenoten het slachtoffer van terreur worden. En ze moeten in ieder geval niet in bedrieglijke rekensommetjes over vermeende aantallen trappen. En dat is weer een probleem in een beroepsgroep die niet uitblinkt in de bètavakken. Een prima les voor een cursus van de journalistenvakbond NVJ.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten