donderdag 18 september 2014

De treurige opgewektheid



Waarom zijn mensen toch zo verschrikkelijk opgewekt als ze iets proberen te vertellen, waarvan we allemaal wel weten, dat het in de praktijk doorgaans met die opgewektheid flink tegen valt.

Neem nu de vele vacatures die je zoal onder ogen krijgt. Je moet een vrolijke, gedreven, innovatieve enzovoort zijn. Een teamwerker natuurlijk want je komt te werken in een heel fijn team. Maar je moet ook heel goed alleen kunnen werken.

Je toekomstige werkgever is gek van het nieuwe werken. Je mag dus veel thuis werken en je hebt geen mentaliteit van 9 tot 5. Dat is geloof ik heel erg. Ooit was ik te gast op een marineschip dat heel hard kon varen.

In de haven lag een zusterschip met de droevige benaming 925. Dit nu was aanleiding tot veel pesterij, want ja, nine two five, u voelt het al aan. Dus geen 9 tot 5 mentaliteit en bereidheid ’s avonds en in de weekeinden te werken.

Ha, denk je dan. Mooi van huis uit werken. En zo nu en dan op het werk verschijnen voor overleg met heerlijke team. Ai, je moet wel bereid zijn te verhuizen naar de standplaats. Het zal toch niet zijn omdat je toch van 9 tot 5 op de werkplek wordt verwacht?

Natuurlijk heb je een academische opleiding of werkniveau. Geen probleem. Boven de veertig vraag je iemand niet meer om zijn opleiding, maar om zijn ervaring. Dat zit wel snor. En die kennis van allerlei systemen, ach dat leer ik wel.

Cv’tje erbij en dat moet een voltreffer zijn. Oeps, er wordt wel erg veel van je verwacht. De lijst met het verwachte profiel is heel lang. Wel erg opgewekt, daar niet van. De eisen ook. Daar staat vast een pracht van een beloning tegenover.

Eh, 2400 tot 2900 per maand. Bruto. Heb ik vast niet goed gelezen. Dan moeten de toekomstige collega’s wel heel erg leuk zijn. Een passende beloning meldt het veelbelovende bedrijf.


Ach, waar is het bedrijf dat gewoon zegt dat ervan je wordt verwacht, dat je je een slag in de rondte werkt. Tegen een beloning die aan de lage kant is, maar ja, wat had u verwacht. Te midden van collega’s – die echt niet allemaal leuk zijn - die allemaal klagen over de lage beloning en de baas verdient natuurlijk tig keer meer. Maar daar is ie baas voor. 

Ik zou hier onmiddellijk solliciteren. Het kan immers alleen maar meevallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten