woensdag 17 september 2014

Velponpartijen



Grappig hoe iedereen – voor- of tegenstander – lijkt te hopen dat dit kabinet nu eens een keer de rit uitzit. Zelfs als het vanaf nu achterover leunt. Behalve dan de pseudo-meeregeerders.

De angst voor weer een kabinetscrisis zit er dik in. Nederland kreeg ook wat een rare naam door zo’n lange reeks van opeenvolgende kabinetscrises. Maar om daarom nu dit kabinet tegen wil en dank in het zadel te willen houden is ook weer beetje overdreven.

Als het dan toch moet, zo zou je zeggen laat ze dan in vredesnaam achterover leunen. Er is genoeg schade aangericht aan de verzorgingsstaat en niet te vergeten aan de economie. Twee jaar rust en dan maar hopen dat Nederland nu eens met zijn verstand stemt.

Nee, zo zeggen de steunpilaren als D66 en Christenunie. Nu doorpakken. Belastinghervorming en nog veel meer staan op het lijstje van deze zo hervormingsgezinde partijen. Ze weten dat wil dit kabinet de rit uitzitten ze de steun van hun partijen nodig zullen hebben.

Dus denken ze hun zin te kunnen doordrukken. Terwijl het kabinet nu wel even rust in de tent wil en terecht, willen de toch wat koddige steunpilaren of velponpartijen – ze kleven aan de macht – tegen de wil van een meerderheid doorgaan met de afbraak van de beschaving. In de treurige hoop dat er nog wat kruimkes van ’s herentafel zullen vallen waarmee ze bij een volgende verkiezing goede sier kunnen maken.

GroenLinks en SP hebben het kennelijk wel een beetje gehad met die kruimkes, die in de praktijk niets voorstellen. Ze doen niet meer mee met de brede coalitie. Ergens is dit wel jammer want ze zouden nog een klein beetje helpen de daadkracht van de velponpartijen in te dammen of bij te sturen.

Te vrezen valt dat het kabinet toch in de verleiding zal komen de liberale agenda verder uit te voeren al was het alleen maar om de rit te kunnen uitzitten. Het enige dat de VVD en PvdA nu tegenhoudt zijn de nog steeds rampzalige peilingen. Nu zeggen die niet zoveel maar ja, als je zelf geen visie hebt moet je je toch ergens aan vasthouden.

Toch vraag je je in gemoede af of er in de tweede kamer niet een beetje meer verstand zit. Of er onder die hoedjes van de dames nog eens een briljante gedachte opkomt. Vooruit dames en heren, toon nu eens een beetje daadkracht in een andere richting. Maak van Nederland weer een beschaafd land.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten