maandag 4 augustus 2014

Ach, die babyboomers toch


























Ja, daar was ie weer. De jaloezie op de babyboomer. Saskia Noort vindt haar eigen generatie maar sneu behandeld door die ouderen. Met de mooie banen en dure huizen.

Je kunt er de klok op gelijk zetten, als er een veertiger aan het woord komt. Zodra de babyboomer ter sprake komt gaan ze los. Generaliserend: het zijn allemaal graaiers en zien ons niet zitten als generatie Nix. Je zou er medelijden mee krijgen.

Waar het vandaan komt is me een raadsel. Natuurlijk hebben de huidige zestigplussers soms een mooi huis, dat voor jongeren onbetaalbaar is, overigens ook onverkoopbaar. Over die banen verschillen de meningen. Hoeveel mensen boven de zestig hebben zo’n mooie dik betaalde baan?

Ja, de eerste babyboomers hadden nog zoiets als de vut. Maar die is al jaren verdwenen. Nee, voor de huidige zestigplussers is het een karige bedoening als ze eerder dan bedoeld het arbeidsproces verlaten. Dat ze hier niet zo hard over klagen mag een wonder heten.

Niet alle babyboomers hebben een goed pensioen. Al die mensen met een mbo-opleiding en veelal onzekere banen mogen blij zijn als ze al een pensioen hebben. En dat is de meerderheid. Met een beetje geluk hebben ze nog een huis en nog meer geluk zonder hypotheek.

Waar dat beeld toch vandaan komt van die rijke babyboomer? Het is hooguit te wijten aan reclame van het rijke Zwitserlevengevoel. Dit is evenwel voor weinigen weggelegd. Hoorde ik gisteravond godbetert ook nog klagen over adviesbureaus als uitvinding van de babyboomers. Ik heb ze zien komen en het waren piepjonge mannen en vrouwen in keurige pakken en mantelpakjes.

Die maakte het vooral de ouderen zuur en zorgden ervoor dat die snel werden geloosd al dan niet gedwongen. En de politiek zorgde er wel voor dat er geen Zwitserleven in het verschiet ligt. Geen vut, maar ww en bijstand. Verplicht solliciteren boven de zestig, potdikkeme je krijgt het geld niet zo maar.

Ook wij kwamen in de crisisjaren op de arbeidsmarkt. En lang niet iedereen kon profiteren van de huizenmarktboom van de jaren negentig het eerste decennium van deze eeuw. Ik zie ze voorbij komen, die grijze golf op elektrische fiets. Rijk? Ho maar.

Dus veertigers en vijftigers hou op met het gemekker en doe niet mee aan het afbreken van de verzorgingsstaat. En zeur niet over studenten die vroeger twaalf jaar over hun studie mochten doen. De huidige veertigers en vijftigers hoefden het echt nog niet in vier te doen. Het zijn de huidige studenten en die van de afgelopen tien jaar die de klos waren en zijn.


Nog even en jullie staan er zelf zo voor. En als de pensioenen en aow dan echt zo magertjes zijn geworden, is dat het gevolg van jullie politieke keuze. Jullie stemmen op D66 en andere afbraakpartijen. Daar zijn niet veel babyboomers bij. En evenmin willen ze de echte graaiers aanpakken. Dit zijn politieke keuzes waar jullie kennelijk niet van wakker liggen. Dan moet je nu niet klagen over die enkele in weelde badende babyboomers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten