vrijdag 15 augustus 2014

Misplaatst boerengemekker



Stel je nu eens voor dat Rusland uit wraak voor de opgelegde sancties plots zou besluiten geen Nederlandse schroefjes en boutjes meer te importeren. Sneu, maar ondernemersrisico zouden we zeggen. Maar owee kom niet aan de land- en tuinbouw.

Nog voor er sprake was van een boycot van voeding stond boerenlobbyclub LTO al bij het kabinet op de stoep om compensatie. Hé, was die club ook niet voor de sancties? Dan moet je de gevolgen toch ook dragen?

Bij land- en tuinbouw is dit anders in Nederland. Vraag niet wat het specifiek is, maar het is merkwaardig. Een weinig interessante sector voor de totale economie van Nederland, iets van 1,5 procent van het totaal inclusief doorvoer en lucratieve bollenhandel.

De glastuinbouw zit al jaren in de rode cijfers, de vleessector kampt met teruglopende omzet door een veranderend leefpatroon in Europa. De melkveehouderij is een gesubsidieerde bedrijfstak met boeren die zich ondernemer achten, maar met een minimaal rendement, slechts overeind gehouden door hun coöperatie. 

Kortom weinig om nu een voorkeurspositie te geven. Maar prompt komt staatssecretaris Sharon Dijksma met pogingen compensatie te zoeken. Tja, de LTO heeft zijn werk weer goed gedaan. Daar kon Wakker Dier niet tegen op.

Deze actiegroep deed nog even zijn best om de veeboeren uit te sluiten van eventuele compensatie wat meteen op krokodillentranen van de lobbyclub stuitte: Dat iemand misbruik zou maken van hun droevig lot om de eigen belangen naar voren te brengen. Schande!!

En dan is er nog niet eens een compensatie. Dat verhindert boeren en tuinders niet van de hoogste daken te schreeuwen dat ze zo zwaar getroffen worden. Tuinders voorop, maar ook de melkveehouders. De akkerbouwers zijn stil, ach die zijn doorgaans wat intelligenter en in dit geval minder zwaar getroffen met hun producten die niet zo zwaar op Rusland leunen.

Tuinders moeten het grotendeels op de vrije markt zoeken, al krijgen ze natuurlijk wel relatief goedkoop aardgas als verkapte subsidie. Melkveehouders krijgen gemiddeld zo’n 25.000 euro subsidie per jaar en dat betekent voor sommigen meer dan een ton. Moeten die nu gecompenseerd worden voor een tegenvaller?


De vleessector is gezien het aantal schandalen van de laatste jaren zo langzamerhand een club van maffiosi waar een financiële straf meer dan op zijn plaats is. Niets  rechtvaardigt derhalve een compensatie voor de LTO-leden, een compensatie die bij de schroefjes en boutjes meer op zijn plaats zou zijn, maar die hebben geen huilende fabrikanten op televisie en geen goed geoliede lobbyclub met prima toegang tot politici. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten