dinsdag 28 maart 2017

De lafheid van een gaaf land





Soms vraag je je wel eens af, waar het lef van extreem-rechts is gebleven. Geert Wilders mag dan heel dapper te keer gaan tegen de islam, maar wentelt zich even gemakkelijk in de zetels opleverende bescherming van kaalhoofdige klerenkasten. Ieder keer stelt hij weer teleur.

Maar zo laag als hij nu opereert had ik zelfs van hem niet verwacht. Wilders overweegt aangifte te doen wegens bedreiging door de jonge Anne Fleur Dekker. Och, wat heeft deze jonge vrouw toch gedaan? Dat ze zoveel angst weet op te roepen bij de grote Geert.

Nou, eigenlijk heeft ze niet zoveel gedaan, behalve nogal fanatiek links te zijn en hier geen geheim van te maken. Ook niet toen een onaangename dame al weer een jaartje geleden op twitter vijfhonderd mensen opriep als ludieke actie stenen te werpen naar een moskee vanwege jihadistische aanslagen. Anne Fleur ontstak in woede en tweette terug 'Wie gaat er mee 500 stenen op Wilders gooien. Vind ik wel een 'ludieke' actie'.

Je moet al een enorme schijtlaars zijn, wil je daar een bedreiging in zien. Misschien was het geen verstandige tweet - sarcasme is een linke zaak bij slechte lezers -, maar ach iedereen is wel eens boos. Maar dan hebben we buiten de giftige extreem-rechtse sites als The Post Online en De Dagelijkse Standaard gerekend.

Die koppelde de tweet los van de context en aan de gedachte dat Anne Fleur voorzitter van een stembureau is geweest. En zouden er daardoor geen stemmen op de PVV verloren gegaan zijn? De tweet ging viral. Fout als hij was, want Anne Fleur in het dagelijks leven fractiemedewerker van Groenlinks in Hilversum, was geen voorzitter van een stembureau.

Ze had het kunnen zijn, maar werd te uitgesproken gedacht voor zo'n functie. Voor de nepblonde PVV'er geen probleem. Hij retweette de foute tweet en vertelde de krant van wakker Nederland dat hij aangifte wilde doen tegen de 'linkse extremist' wegens bedreiging. De schijtlaars.

Inmiddels heeft het extreem-rechtse voetvolk van Wilders en ook van Thierry Baudet – over hem heeft ze ook iets onaardigs geschreven – gemeend Anne Fleur dusdanig onder vuur te nemen, dat de politie het serieus neemt en ze ondergedoken is. In plaats dat Wilders en Baudet zich kerels tonen en haar in bescherming nemen tegen hun rechtse horden, gooit Wilders olie op het vuur. Baudet zwijgt.

Wat is dat toch, die haat van rechts tegen links. En in die haat lijkt alles geoorloofd. Liegen, leugens verspreiden, bedreigen en dan ook nog zelf aangifte doen wegens bedreiging. Bovenal is het de lafheid, die uit het bovenstaande spreekt, die verbazingwekkend is.

Een 22-jarige linkse activiste die van haar geweldloosheid geen geheim maakt, kan toch nooit een bedreiging zijn. Als je het niet met haar eens bent, ga je de strijd aan met open vizier. Moet niet zo moeilijk zijn, met de zelf verklaarde intellectueel Baudet voorop.


Maar nee, je achter de achterban verschuilen en jammeren bij de Telegraaf. Kom op Groenlinks, laat van je horen. Want jullie zijn ook erg stil. Mark Rutte spreek je uit, want dit gebeurt in jouw gave land. Waar blijven de geschokte politici? Een compleet debat als er iets mis is met de bescherming van Wilders, maar nu zwijgen? Dit land is toch niet zo gaaf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten