dinsdag 14 maart 2017

Dagdromen




Stel je nu eens voor dat er in het slotdebat voor de verkiezingen iemand zo slim is de vragen te veranderen. Alle onzin eruit over identiteit, islamisering en andere flauwekul. En dan over waar het de komende tijd echt om gaat.

Als mensen over vele jaren nog eens de beelden van deze verkiezingscampagne zullen zien, zullen ze zich in gemoede afvragen wat Nederland bezield heeft. De grootste mogelijk onzin is opgeblazen tot campagnethema.

De media hebben er van harte aan meegedaan. Onze identiteit staat onder druk. Echt? Met slechts 6 procent van de bevolking die het islamitisch geloof aanhangt? Hou toch op. Laten we het de laatste avond nu eens hebben over het klimaat, over de bedreigingen van het milieu.

Over de schade die de intensieve veehouderij het land toebrengt. Over de waanzin van de stimulering van de export, terwijl de binnenlandse consumptie is afgeknepen. Over de onwaarheden die politici uitkramen over minderheden, over Afrika, over alles.

Onderwijl smelten de poolkappen, dreigt het land vast te lopen in immense files. Verstandige partijen die pleiten voor het aanpakken van die problemen komen amper aan de bak. Zelfs als het wel in hun programma hebben, laten ze zich meeslepen in het nepdebat.

En maar luisteren naar de stem van het volk. Tjonge jonge, wat zijn we democratisch. Nooit is er zoveel geluisterd naar het domme geschreeuw van lieden waar de afgelopen jaren terecht niet naar is geluisterd. Wier praatjes in de snackbar en aan de stamtafel voldoende tot hun recht kwamen.

We zijn er niets mee opgeschoten. Waarom niet gesproken over verkeerde keuzes, zoals de bezuiniging op de langdurige zorg en niet op de geldverspilling in de ziekenhuizen. Tja, dat vraagt ietsje meer inspanning ook onder het eigen stemvee. Over de discriminatie van minderheden valt ook voldoende te zeggen, meneer Buma.

Gert-Jan Segers van de Christenunie durft het aan om te pleiten voor een werkelijke discussie over de klimaatproblemen die ons bedreigen. Het zou wat zijn, wanneer het werkelijk gebeurde. En dat de kiezers werkelijk zouden luisteren.

De oude middenpartijen zouden weggevaagd worden. GroenLinks en de Partij voor de Dieren zouden groot worden en niet met flauwekul zetelaantallen van 24 of zo. Nee, ouderwets met eenderde van de stemmen en een overweldigende meerderheid.


Natuurlijk het is dagdromen. Goede intenties zouden gesmoord worden in de opstand van het grote bedrijfsleven en de internationale financiĆ«le sector. Teleurgesteld zouden kiezers zich afwenden van de politiek. Dus keren we terug naar oude praatjes en korte termijn belangen. Als het niet zo treurig was, zou je erom kunnen lachen. Misschien moeten we dat maar doen. Beter dan nu wordt het niet. Anders ook niet. Jammer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten