zondag 12 maart 2017

Turkije wint met 2-0



Hoe dom kun je zijn? Dat vraag je je af, nu de kruitdampen zijn opgetrokken in Rotterdam. Een relletje met Nederland als verliezer en de politiek staat voor schut.

Een kind kon de afgelopen week zien, dat de dictator Erdogan een tweesporenbeleid voerde. Enerzijds heeft hij de bijkans zekere stemmen van de doorgaans conservatieve Nederlandse, Duitse en Franse Turken hard nodig om zijn machtsreferendum te winnen. Dus wil hij ook in die landen campagne voeren.

De geslepen volksmenner weet beter dan geen ander, dat de Europese landen weinig behoefte hebben aan Turkse bewindslieden die er het integratieproces van de uit Turkije afkomstige migranten verstoren. Dus stuurt hij ministers naar de landen waar dit jaar verkiezingen zijn. In de hoop dat dit op grote bezwaren stuit.

Zo slaat hij twee vliegen in een klap. Hij haalt stemmen binnen. Voor de eigen bevolking toont hij de vijandschap van Europa ten opzichte van de grote leider aan. En hij scoort met zijn harde houding. Dat heeft hij nodig want het is kiele kiele met dat referendum dat hem meer macht moet geven.

Met open ogen is Nederland in de opzet getrapt. Een verstandig land zou de Turken stilletjes hun gang hebben laten gaan. Ze doen feitelijk niets illegaals, al is het natuurlijk niet fraai ondemocratische plannen te propageren in democratische landen. Het was rustig gebleven in de zaaltjes in de steden met Turkse concentraties. Wel in de gaten gehouden natuurlijk.

Zo niet het kabinet Rutte. Dat zou die Erdogan wel eens lesje democratie leren. Dus lieten ze de ministers weten niet welkom te zijn. Toen ze zich hier niets van aantrokken werden landingsrechten van de minister van buitenlandse zaken ingetrokken. Dat Erdogan voor eigen publiek moord en brand zou schreeuwen was voorspelbaar.

En heel slim stuurde hij zijn vrouwelijke minister van onderwijs per auto de Nederlandse grens over richting Rotterdam. De Turkse consul riep Turkse Nederlanders op naar Rotterdam te komen en daar had je de perfecte testcase voor de Nederlandse regering het hoofd koel te houden.

Natuurlijk was het een vuil spel van de Turken, maar de Fransen hebben Nederland laten zien, hoe het ook kan. Gewoon hun gang laten gaan. Ze doen niets illegaals. En niets aan de hand. Maar Rutte c.s. moesten de mouwen oprollen en laten zien wie hier de baas is. Het is verkiezingstijd tenslotte.

Natuurlijk liep het in de nacht uit op rellen, al dan niet uitgelokt door provocateurs. Op Turkse televisie uitvergroot. De minister werd als ongewenste vreemdeling uitgeleide gedaan – lijkt me een behoorlijke vernedering – en Turkije speelt de vermoorde onschuld. Merkwaardig genoeg stelde heel de politieke arena zich op achter Rutte.

Niemand die een verstandig woord sprak. Ja buitenstaanders, maar geen lijsttrekkers. Allen bang voor de peroxyde gekleurde PVV-leider. Die moest er geen garen bij spinnen. Nu zitten we met de gebakken peren. De diplomatieke verhouding met Turkije is nog het minste probleem.

Turkse jongeren zijn evenwel nog eens bevestigd in hun slachtofferrol. Ze horen er niet echt bij. Twitter plofte zo wat door de naargeestige commentaren op de Turkse medelanders. Wilders kon de eer opeisen de aanstichter van het al te zijn. Om dit effect te niet te doen gaat veel meer tijd kosten dan de verhoudingen met Turkije te herstellen.

Het is overduidelijk 2-0 voor Erdogan, met dank aan Rutte c.s. Als onnozele halzen zijn ze in de val van de vuige dictator gestapt. Natuurlijk de rol van Turkije is beneden alle peil. De scheldkannonades waren van straatniveau, terwijl de Nederlandse bewindslieden uiterst fatsoenlijk bleven. Maar dat is dan ook het enige verstandige geweest.


Het is de vraag in hoeverre Nederland volkenrechtelijk terecht heeft gehandeld met het weigeren van Turkse staatslieden. Maar afgezien hiervan is de schade binnen én buiten Nederland veel groter en die zal niet zo snel hersteld worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten