woensdag 19 november 2014

Geldverspilling in tijden van bezuinigen


Hoe gek wil je het hebben? Nederland besteedt  600 miljoen euro aan het stimuleren van de arbeidsmarkt. En niemand kan vertellen of het enig effect heeft. Dat haal je de koekoek. Je hebt 635.000 werklozen. Trek je daar het aantal niet te vervullen vacatures wegens gebrek aan geschikte kandidaten en buitenlandse werknemers af, zal je nog altijd boven de 500.000 werklozen uitkomen. Daar is geen werk voor, daar helpt geen stimulans aan.

En wat gebeurt er met die 600 miljoen euro? Tja, stimuleringsmaatregelen om werklozen aan het werk te krijgen. Zo hoor je bij het UWV dat er 55 miljoen euro beschikbaar is voor netwerkcursussen. Tja, want bijna niemand krijgt meer een baan door gewoon te solliciteren. Het gaat allemaal met kruiwagens van netwerken. Vriendjes op de goede plek zullen we maar zeggen.

Het schijnt dus moeilijk te zijn om te netwerken. Waarom zou je anders een cursus organiseren? Met een beetje goede wil zou je kunnen zeggen dat iemand die met 55 jaar ontslagen wordt uit een baan waar hij dertig jaar heeft gewerkt, laten we zeggen op een kantoor, amper besef heeft van netwerken. Hoewel, je moet wel een grote onbenul zijn om niet door te hebben, dat het helpt als je vriendjes op de goede plek hebt.

Help je zo iemand met een cursus netwerken? Zit er een baangarantie aan vast? Nou nee, het enige voordeel is dat je leert hoe je in plaats van sollicitatiebrieven op de maandelijkse staat van verplichtingen ook netwerkgesprekken mag invullen. Maar als je nu een simpele kantoorbaan moet zoeken, waar vind je dan een netwerk waar je wat aan hebt? Tja, in ieder geval heeft de cursusleider werk. Maar dat had ie waarschijnlijk al.

Je moet het toch eens goed tot je laten doordringen. 600 miljoen uitgeven zonder te weten of het zin heeft. Duizend euro per werkloze. Als je nu de volstrekt kansloze 55-plussers nu eens blij zou maken met die 600 miljoen. Hoeveel zouden er zijn? Volgens het CBS 81.000 waarvan de meesten na een jaar nog niet aan het werk zijn, ondanks de netwerkcursus. De jongeren zullen me even tot de kanshebbers op een baan rekenen, ook zonder netwerken. De tussengroep komt bij een aantrekkende economie ook wel aan de slag.

Dan heb je dus 600 miljoen voor 81.000 55-plussers waarvan een groot deel enkele jaren terug in alle rust met de vut kon gaan en niet gemist werd. Heb je al bijna 7500 euro per werkloze ter beschikking. Tja daar kun je ook nog weinig mee. Je zou de uitkering met 60 euro per maand kunnen verhogen. Of een eenmalige uitkering van 7500 euro om tekorten aan te vullen.

Je hoort de verantwoordelijke politici al weer piepen. Ho, ho, dat gaat zo maar niet. Je moet er wel iets voor doen. Werken liefst. Vooruit, we geven het aan de moeilijkste groep tussen 55 en 60 die nog tussen de twaalf en zeven jaar vooruit moet. Dan kunnen die deels hun schulden aflossen, want die lopen ze ongetwijfeld op na verloop van tijd. En anders eens leuk met vakantie. En wie weet komt er als door een wonder plots werk voor die groep.

Nee, hoe je het ook wendt of keert, het schiet allemaal niet op. Ambtenaren moeten zich suf  denken om weer iets nuttigs te verwerkelijken om werklozen van de straat te houden. En dan wil vooral D66 ook nog zo graag dat we wat sneller de aow-leeftijd sneller verhogen, hetgeen pas over een jaar of vijf echt wat oplevert, als de mensen aan het werk blijven. Anders ben je het weer kwijt aan ww en bijstand. Alleen de FNV hoor je tegensputteren. In andere landen gaan ze er de straat voor op. Hier blijft het stil.

Hou dat geld maar in kas zou je zeggen en laat die oudere werklozen met rust. Voer tijdelijk een soort vut in. Help jongeren aan werk of hou thuiszorgers aan het werk. Als dan, je weet maar nooit, plots de werkgelegenheid weer razendsnel groeit en iedereen nodig is, schaf je die vut weer af. Als je nu maar ophoudt met het pesten van die oudere werklozen met verplicht solliciteren en andere protocollen. Het is toch maar symbolisch. En als je toch met geld wilt smijten, help de jongere werklozen, dat heeft misschien zin.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten