dinsdag 25 november 2014

Het ongelijk van Jan Tromp



Journalist Jan Tromp is boos. Hij moet met 65 met pensioen bij de Volkskrant en dat vindt hij maar niets. Waarom stoppen met iets waaraan je verslingerd bent. Dat moet je toch tot aan je dood kunnen doen. Ja, daar zit wat in. Het heeft inderdaad iets dwingends die pensioenleeftijd, al kan Jan nog met 65. En toch wringt er iets in zijn betoog. Hoe begrijpelijk het ook is.

Tromp is een van die gelukkige journalisten die het geluk heeft gehad zijn loopbaan lang zijn gang te kunnen gaan en die dingen te doen die hem bezielden. Dan is het zuur als je nog lang niet uitgeschreven bent en je vanwege je leeftijd niet meer mag. Dat hij een witte raaf is, vergeet hij wel.

Naast hem werkt een hele horde van journalisten die wellicht iets minder begaafd dan wel wat minder geluk, niet hebben kunnen doen wat ze het liefste zouden willen. Zeker sinds vanaf de jaren negentig op geld beluste nieuwe bazen de vrijheid van journalisten aan banden legden. Zeker in de regionale media is dit fenomeen al te bekend.

Er zijn nu eenmaal golden boys en waterdragers, ook in de journalistiek. Daar is niets verkeerds aan. In mijn loopbaan – overigens een waarin ook lange tijd sprake was van grote vrijheid – waren er slechts enkelen die protesteerden tegen het gedwongen pensioen. Vooral hoofdredacteuren eigenlijk. Die wilden tot in lengte van jaren doorgaan met schrijven hoofdartikelen. Hoewel er ook een was die heerlijk Russisch ging studeren.

Voor het overige maakte ik eigenlijk alleen maar veel collega’s mee, die met enthousiasme een mooie loopbaan voltooiden, maar hierna met evenveel enthousiasme bleven schrijven. Alleen niet meer in het vaste stramien van de loondienst. Of ze gingen iets heel anders doen. Ik herinner mij een van die vrije vogels, die zo lang ik heb meegemaakt gedreven zijn specialisme uitoefende, zonder daarin te worden gestoord door ijverige baasjes.

Gedwongen om met 60-ste met de vut te gaan, kwam hij nog een keer op de krant met de mededeling dat hij tien jaar eerder had moeten stoppen. Voor het overige was er slechts een enkeling, die met lood in de schoenen poogde onder het gedwongen einde van zijn werkzaam leven uit te komen. Veelal lukte dit ook. Alleen dan niet meer in volledige dienst, maar als een soort freelancer.

Nu de regionale kranten helemaal in de greep van de banken zijn veelal door falend management, zien honderden journalisten hun loopbaan ook gedwongen beëindigd. Opmerkelijk is dat veel oudere collega’s aanbieden om eerder te vertrekken om jongeren te ontzien. Veelal omdat ze met lede ogen moeten aanzien, dat hun vrije werkwijze aan het verdwijnen is. Dit gaat soms met financiële offers gepaard, nu er geen riante vut-regeling meer is.

Kortom de drang die Tromp voelt kent ook andere kanten. Eerlijk gezegd is het een beetje verwend gedrag. Wat let hem om door te schrijven? Ongetwijfeld valt er wel een regeling te treffen om nog een bijdrage aan zijn krant te leveren. Tja, niet meer in vaste loondienst. So what? Dit is voor veel jongeren allang niet meer weggelegd en die moeten sappelend door het leven, terwijl Tromp financieel onafhankelijk alles kan doen wat hij wil.

Mocht er plots geen behoefte meer bestaan aan zijn werk, dan is dit zuur. Maar het zou ook tot enige zelfreflectie moeten leiden. Wellicht was het afgeleverde werk van de laatste jaren niet meer zo geniaal, dat het niet te vervangen is. Het heeft ook iets sneus, die gedachte dat er naast het werk dat je een leven lang hebt gedaan niets nuttigs meer zou bestaan.


Gedwongen pensioen is wellicht niet meer helemaal van deze tijd en het verbod op publiceren in de vut was een dwaling, maar tel uw zegeningen. Geen ouderwetse loondienst meer, financiële onafhankelijkheid. Geld is gemunte vrijheid, schreef J.C. Bloem al. Geniet er schrijvend van. Over onderwerpen waaraan je verslingerd bent. In deze tijd met zoveel podia kan dat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten