woensdag 5 november 2014

Dwaalgeesten heersen



Hoe lang blijft dit land nog luisteren naar dwaalgeesten? Soms bekruipt je het angstige gevoel dat het droevig is gesteld met de geestesgesteldheid. Niet dat dit land het enige is, dat zich schuldig maakt aan deze kwaal, maar het valt hier zo op.

Soms zijn dingen zo klaar als een klontje alleen onaangenaam. Maar dan hoef je nog niet in de ontkenningsfase te schieten. Deze week verscheen er weer eens rapport van de klimaatclub IPCC en de boodschap was duidelijk. Er is echt sprak van een klimaatopwarming, die rampzalige gevolgen kan hebben. En die klimaatopwarming wordt voor 95 procent veroorzaakt door mensen. Daarover bestaat in wetenschappelijk kring weinig twijfel meer.

Dan moet je van goede huize komen, wil je zo’n boodschap naast je neer leggen of weerspreken. De meeste politici weten dat en zwijgen liever. Lieden met de misplaatste naam klimaatsceptici, want sceptici zijn het allerminst, blijven tegensputteren. Niet voor 100 procent bewezen, linkse praatjes, ach, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt opgevoerd.

Het zou niet erg zijn, als ze niet zoveel podium kregen in dit land. Alsof hoor en wederhoor ook zou betekenen dat je onzin gelijk moet stellen met goed onderbouwde stellingen. Als meer dan 90 procent van de wetenschappelijk klimaatonderzoekers het eens is, is het een beetje onzin de tegenstrevers – overigens helemaal niet zo anti als gesuggereerd – evenveel ruimte te geven. Is het daarom dat dwaalgeesten als Leon de Winter zoveel ruimte krijgen?

Binnen een week komen er ernstige waarschuwingen tegen de nog altijd overheersende maniakale neoliberale bezuinigingsdrift in Europa. Zo langzamerhand valt er weinig meer tegenin te brengen. Dus zwijgen de politici maar, of sputteren vaag tegen. Niet voor 100 procent bewezen, linkse praatjes, is in Nederland niet zo erg etc.

Piketty bezoekt Nederland en krijgt volop de ruimte zijn boodschap over te brengen. Ook hier dreigt een toenemende ongelijkheid. Zeker daar waar vermogens niet progressief worden belast en een eenvoudige spaardertje evenveel belasting betaalt als een miljardair, die ook nog een volop mogelijkheden heeft zijn vermogen elders onder te brengen, buiten het zicht van de belastingdienst.

De Tweede Kamer neemt het voor kennisgeving aan. Groen Links, de SP en de Partij voor de Dieren, willen er wel beleid aan verbinden maar worden overbluft door de rechtse meerderheid in de Kamer, die nog in het sprookje van de markt gelooft. De PvdA, ach de PvdA, die zwijgt en maakt zichzelf overbodig.

Het afgelopen weekeinde vergaderde D66 en de sfeer triomfantelijk. Voor deze partij heeft de financiĆ«le crisis niets veranderd. Nogal altijd heerst hier het marktdenken, maar dan met een modern verhullend jasje van verslechteringen, oh nee hervormingen. En verdomd als dit land er niet intrapt. De partij kan wel eens de grootste worden. Dat is de PVV nu, maar die heeft zich buiten de werkelijkheid en regeerbaarheid geplaatst. Dus gloreert kereltje Pechtold als volgende minister-president. Als er een god was, zou die het verhoeden. Maar nu moeten de kiezers het doen en die, ja, die ….





Geen opmerkingen:

Een reactie posten