donderdag 4 december 2014

Verstandelijk beperkt


Het waren zo maar twee berichten vanmorgen die een grijns te weeg brachten. Het eerste was natuurlijk de uitkomst van een onderzoek door de Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar verstandelijk beperkte lieden, die moeite hebben mee te komen in de steeds ingewikkelder maatschappij. Het tweede was een onderzoek van studentes naar de kloof tussen de Friese boer en Friese burger.

Het SCP heeft het over 2,2 miljoen mensen met een laag IQ, die moeite hebben met deze prachtig geautomatiseerde maatschappij. Ha, denk je dan tel er nog maar eens een paar miljoen bij op. Tenslotte heeft een op de drie Nederlanders moeite met begrijpend lezen en lezen is ondanks de veelgehoorde klacht over ontlezing een belangrijke vaardigheid in de omgang met computers.

Als we dan nog eens met politieke ogen kijken naar de mensen die tegen hun eigen belang stemmen op partijen die er blijkbaar in slagen hun een rad voor ogen te draaien, komen we wel zo’n beetje op de helft van onze landgenoten. Ooit moet dit anders zijn geweest door verzuiling, een mooi beperkt en verheffend televisie-aanbod en verknochtheid aan de krant en de bibliobus, maar helaas is dit bijkans allemaal ter ziele. En het onderwijs is ook niet meer wat het is geweest, zo mogen we dagelijks vernemen.

Nee, verstandelijke beperking is niet louter iets van mensen met een laag IQ, maar veelal van geestelijke luiheid, gestimuleerd door het commercieel papagaaiencircuit. En dan hebben we het al snel weer over kloven tussen hoog- en opgeleiden. Daar is er nu weer eentje bij, zo lees ik, die tussen boer en burger in landbouwprovincie Friesland.

Tjonge, die Friese boeren toch. Stellen massaal hun stal open, doen mee aan het sociale leven, kerk en vereniging en zo. Kortom modelburgers, maar ook ondernemer. En allemaal mooi hoor dat sociale leven, maar volgend jaar mag de melkkraan open want de beperking van het melkquotum verdwijnt. Dus worden de laatste restjes diversiteit uit het weiland verwijderd en de stallen industrieel van opzet ontnemen het zicht op de kathedralen van het platteland, dat zo langzamerhand een afgesloten niemandsland is geworden. In gedachten zie je al landmijnen rondom die weilanden.


Geen wonder dat die boeren toch wel een beetje ongerust zijn over hun imago onder de burgers. Het is die burgers nog niet gevraagd, maar na programma’s met de nare kant van de melkveehouderij en dan hebben we het over zielige kalfjes die direct na de geboorte bij de moeder worden weggehaald en in het geval van stiertjes meteen onder nare omstandigheden klaar worden gestoomd voor de slacht, zijn boeren er niet helemaal gerust op. 

Tja wat moet je daar als ondernemer tegenover stellen, zonder keihard te liegen? Ik ben bang dat het een hopeloos geval is. Als die Friese boeren nu een nuttig product leverden, maar behalve kaas is het een smakeloos goedje, die moedermelk  van een ander dier waar de helft van de wereldbevolking terecht allergisch voor is.

Dat onderzoek onder burgers moer er dus nog komen. Als het serieus wordt uitgevoerd, kan het nog wel eens verrassend negatief uitpakken voor de boeren. Helaas is er ook een soort nostalgisch beeld van de agrariĆ«r door programma’s als Boer Zoekt Vrouw, dat een serieus onderzoek in de weg kan staan. Waarmee we weer terug zijn bij de verstandelijk beperkte Nederlander. Als het allemaal niet zo treurig was, had ik vanmorgen een schaterend begin van de dag gehad. Nu is het wat druilerig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten