zondag 14 december 2014

Participatie maar dan zonder dwang




Je zou het een droom kunnen noemen. Stel je voor, een oudere volkswijk. Mooi van ouderdom, niet ontdekt door highbrow hipsters, die gestaag de prijzen opdrijven, noch verlaten door de oorspronkelijke bevolking. Waar nieuwkomers, al dan niet met hoofddoekje, een onopvallend plekje hebben gekregen in winkels en bars, zonder de ergernis te wekken, die wij zo normaal zijn gaan vinden.

Nee, dit is een bestaande wijk in een bestaande stad. Dat mag blijken uit het feit, dat het stadsbestuur vindt dat er nu toch wel iets mag gebeuren. Dat sommige straten wel een beetje aftakelen, dat er wel erg veel auto’s en brommers de lucht verontreinigen. Dat er een plan moet komen om woningen te renoveren en waar al te lege pleintjes een functie moeten krijgen.

Maar eh, die pleintjes hebben toch al een functie? Gisteren was het dag van de discussie over de wijk. Althans, dat heeft een groepen jonge actieve buurtbewoners bedacht. En waar kun je dat beter organiseren dan op die lege pleintjes, die overigens helemaal niet zo leeg zijn en waar jong en oud als het weer het toelaat een moment van rust vindt. 

Goed, er staan dus tafeltjes met stoelen om aan te schuiven. Op een bord hangen posters met de plannen zoals de gemeente die voor ogen heeft. Voeg in de ochtend zie je al mensen zitten aan die tafels.

De lokale omroep komt langs om de de initiatiefnemers te interviewen. Serieus, vol aandacht. Helaas is er geen krant meer die verslag kan doen voor de thuisblijvers. Maar er zijn wel opmerkelijk veel buurtbewoners, die de moeite nemen om langs te komen. Ze waren immers toch al van plan het pleintje in de dagelijkse wandeling op te nemen.

En zo te lezen op de aantekeningen bij de posters zijn de buurtbewoners niet van plan de wijk over te laten aan projectontwikkelaars en zich te laten verdrijven door geldbeluste speculanten. Zondagochtend gaat een drumband de straten in, om de rest van de bewoners wakker te maken. Want vandaag kunnen mensen op het wijkbureau van de gemeente hun wensen kenbaar maken.


Er zijn van die dagen dat je warempel wordt overvallen door een vlaag van optimisme. Het kan dus wel. Nu nog afwachten of het grote geld niet toch zal winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten