zaterdag 25 februari 2017

Ze doen het echt



Het voordeel van Donald Trump in de Verenigde Staten is de waarschuwing die van hem en zijn omringende cirkel uitgaat. We weten nu dat we de rechtspopulisten letterlijk moeten nemen. En niet wat lacherig moeten afdoen met de suggestie dat ze het niet kunnen waarmaken en ook niet eens willen.

Het eeuwige gekanker op Nederlandse nieuwsmedia dat ze zo links zouden zijn, blijkt gevaarlijk. Zo leert ons Trump. Nu gaat het alleen nog maar om het weren van kritische media bij zijn waardeloze persconferenties. Maar zijn uitspraken over de media voorspellen weinig goeds.

Het spel van de Nederlandse media is daarom gevaarlijk. Dat ze links zouden zijn is natuurlijk klinkklare onzin. Ze hebben Wilders mogelijk gemaakt en zijn nu hard op weg om de onwaarschijnlijke opvolgers op rechts ook zetelwaardig te maken.

In de media mogen de vijanden van die media hun giftige boodschap spuien. Veelal zonder weerwoord. Je mag voor de NOS als Baudet, Roos c.s. fleurig roepen dat het allemaal fake news is. Dat de werkelijkheid anders is. Zoals de gek die Russische staatsmedia betrouwbaarder vindt dan de NOS en andere Nederlandse media.

Dat in Amerika de mensen niet zoveel moeite hebben met flauwekul, mag eigenlijk niet verbazen. De overgrote meerderheid van de Amerikanen is nogal gelovig. En ter republikeinse kant nogal bijbelvast. Tja, denk je dan, als je in zulke sprookjes gelooft, is de onzin van Trump heel redelijk.

In Nederland is de secularisering evenwel zover doorgedrongen, dat je verwacht dat mensen baarlijke nonsens niet meer voor lief nemen. Gek genoeg doen de aanhangers van Baudet, Roos en Wilders dat nu juist wel. Ze geloven deze lieden, ondanks het zichtbare feit, dat ze een klap van de molen hebben gehad.

Dat maakt de rechtspopulisten gevaarlijk. Reken maar dat ze bij een meerderheid na de verkiezingen onmiddellijk een persbreidel zouden instellen. Te beginnen bij de staatsomroep. Nu hoor ik al weer velen roepen, dat het in Nederland zo'n vaart niet loopt.

Wij hebben een meerpartijen stelsel, waarin de rechtspopulisten nooit een meerderheid zullen vormen. Het zal zo zijn, maar mocht de PVV als grootste partij uit de verkiezingen komen, dan hebben we wel een probleem. Want hij mag dan een poging wagen een kabinet Wilders te vormen. Hoe onwaarschijnlijk ook, met een beetje opportunisme van sommige partijen zou het kunnen lukken.

Om er maar weer eens een Godwin in te gooien: Hitler had ook geen meerderheid in het parlement nodig om de macht te grijpen. En nu niet roepen dat je Wilders c.s. hiermee niet mag vergelijken. Ze doen zelf hun uiterste best om op hem te lijken. Dus staat het ons vrij die vergelijking te maken. Helaas zullen lieden die overwegen PVV te stemmen, dit stuk niet uitlezen als ze er al kennis van nemen. De iets weldenkender meerderheid in Nederland is gewaarschuwd.

Je kunt net als Ewald Engelen kritisch zijn tegenover de Nederlandse pers, maar dan moet je een ding niet vergeten: Er zijn mij niet veel media bekend waar de verslaggevers ook maar een strobreed inde weg worden gelegd, als ze nieuws willen brengen dat wat van de normale nieuwsgaring afwijkt. Van censuur heb ik in mijn loopbaan nooit wat gemerkt.

Dat de media in Nederland desondanks nogal gelijkgeschakeld lijken, vooral op economisch gebied, heeft meer te maken met het gebrek aan belezenheid op deze terreinen van de meeste verslaggevers. Sowieso met gebrek aan belezenheid in zijn algemeenheid. Daar is alleen wat aan te doen, als journalisten met rust worden gelaten door hun bazen en tijd wordt gegund voor goede artikelen, al zullen die soms afwijken van wat algemeen gangbaar is. Dat heb je met belezen journalisten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten