vrijdag 17 februari 2017

Een open staat Israel




Het zijn verwarrende tijden. Het kan niet vaak genoeg worden gezegd. De maffe Donald Trump denkt zijn vriend Nethanyahu een dienst te bewijzen met het loslaten van de tweestatenoplossing.


Om maar het het laatste te beginnen. Schande sprak de progressieve gemeenschap over dit idee van Trump ook eens te kijken naar een Israëlische staat. Het zal ook de nepblonde leider Geert Wilders wel gunstig klinken. Hij heeft tenslotte ook iets merkwaardigs met Israel.

Misschien moeten we niet te hard van de toren blazen en erkennen dat de oplossing van twee staten (Israel en Palestina) zo dood als een pier is. Israel onder Nethanyahu zal nooit toestaan dat een zelfstandige staat Palestina komt. En het bestuur in de bezette gebieden geeft weinig hoop op een levensvatbare democratie in zo'n staat.

Dus is een staat misschien niet zo'n gek idee. Een soort groot Israel met gelijke rechten voor alle inwoners. Dat dan weer wel. Een oud-collega – ook nog Arabist – stelde ooit vast dat elke andere oplossing voor het hopeloze conflict niet levensvatbaar is.

Helaas moeten we bang zijn dat dit niet exact is wat Trump voor ogen staat met zijn opmerking. Gezien zijn omgeving van extreem rechtse raadgevers zou de een staat oplossing eerder een nieuw soort Zuid-Afrika worden. Een Joodse staat met Palestijnen als getolereerde tweederangs burgers. De natte droom van PVV'er Martin Bosma.

Dat is natuurlijk geen oplossing, eerder olie op het vuur. In de NRC wordt het idee van een staat met gelijkwaardige burgers een extreem linkse oplossing genoemd. Want het zou het einde van een Joodse staat betekenen, als Palestijnen gelijke stemrechten krijgen.

Hoe extreem is die gedachte eigenlijk. Israel als een gewone democratische staat zonder apartheid. Ik weet het, Geert lopen de rillingen over de rug, Trump en Netanyahu zal het schuim om de mond komen. Maar Trump heeft wel de mogelijkheid geopend door geen voorwaarde te koppelen aan het idee van een staat.


Bekijk het nu eens van de andere kant. Het zou zijn tijd moeten hebben, maar een staat waarin Joden en Palestijnen vreedzaam samenleven. Hoeveel oud zeer zou het niet wegnemen. Bovendien hebben de omliggende Arabische landen geen argument meer om Israel als vijand te zien.

Een beetje slimme Amerikaanse president zou het idee erin kunnen stampen en Nethanyahu onder druk zetten om maar eens een begin te maken. Extremisten van Joods en Palestijnse kant zullen er alles aan doen om het te saboteren. Maar de kans is groot dat een meerderheid aan beide kanten wel eens van die eeuwige oorlog af wil. Wanneer de voedingsbodem voor de extremisten weg is, zullen ze weinig invloed meer hebben.

De kolonisten hoeven niet zo hard de kont tegen de krib te gooien. In een open staat Israel kunnen ze zich overal vestigen, mits ze natuurlijk eerlijk daarvoor de grond kopen van en niet inpikken zoals ze nu doen. Het zal wat kosten en niet overal lukken, maar wel veel minder kwaad bloed zetten.


Om kort te gaan, een extreem links idee is zo'n een staat oplossing helemaal niet. Een Joodse staat met Palestijnen als tweederangs burgers is daarentegen wel degelijk extreem. Mocht Trump dit bedoelen en Wilders dat ook het liefst zien, dan moeten we hopen dat een volgende president het oppikt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten