zondag 15 januari 2017

Sie sind wieder da!
























Ze zijn terug! Ooit, het was in die jaren dat je nog dienstplicht had, moesten jongemannen van veelal niet al te slimme types gedurende een kleine twee jaar, groteske stupiditeiten aanhoren. Een ervan was de brommende Boris de Boef die achter het IJzeren Gordijn zijn kans afwachtte.

Wij waren de wegkijkende sukkels die achter anti-kernwapenmarsen aan liepen. Ja, nuttige idioten waren we. Wacht maar, sprak de dienstdoende sergeant, als de Russen komen zijn jullie de eersten die in de kampen verdwijnen. Helaas de dienstplicht verviel de Muur viel en de sergeant is vast al met pensioen.

Decennia moesten we het doen zonder zo’n herkenbare en duidelijke vijand. We kregen er duistere krachten voor terug. Terroristen uit landen waar ze een achterlijke godsdienst aanhangen. Zulks schijnt vooruitgang te heten. De Sovjets verdwenen en werden wat sneue Russen, die de Koude Oorlog hadden verloren.

Boris was weg en daarmee feitelijk ook de reden van bestaan van de linkse actievoerders zoals PSP (van die blote meid met koe), PPR en zo. Van een oud-collega hoorde ik overigens  dat er kanttekeningen te plaatsen waren bij de beweegredenen je bij deze partijen aan te sluiten. Hij was meer van de PSP vanwege de mooie meiden.

We zijn inmiddels dertig jaar verder en hé, Boris is terug. De Russen zijn weer de vijand van het Vrije Westen. En ze hebben andere vrienden. Dat, zo heb ik me laten vertellen, heeft alles te maken met de veranderde geopolitieke situatie. Terwijl het Westen het een beetje heeft laten afweten, weten de Russen wel van wanten tegen die bebaarde jihadisten. Daar hebben ze nare ervaringen mee.

Waren dertig jaar geleden onder de PSP’ers nog wel eens mensen te vinden die vriendschappelijke gevoelens hadden voor de Sovjets, nu zijn dat mensen van een heel andere denkrichting, hoewel er nogal wat oud-linkse types tussen zitten. Dat wil zeggen, sociaal-economisch nog wel een beetje links maar cultureel rechts-conservatief.

Ze hebben wel iets met de sterke leider der Russen, Vladimir Poetin. Dat softe gedoe van Obama was in hun ogen maar niets. En wat nog voor links doorgaat in Nederland heeft niet door dat het nu de moslims zijn, die onze manier van leven bedreigen. De nieuwe vrienden van Boris zijn de achterban van de rechtse gekkies van Forum voor Democratie en die andere splintertjes van Geen Peil.

Als je iets zegt van de bedenkelijke leiders van deze groepen en hun toch wel rechtse achtergrond, krijg je ervan langs. Wegkijker, meelopen, sukkel, kortom het hele rijtje van weleer, al was het toen tegen de Russen gericht. Er is overigens nog iets veranderd, toen waren de pro-Russische antikapitalistische actievoerders allergisch voor autoriteit. De huidige vrienden zijn juist heel erg geporteerd voor sterke leiders.

Die Russen toch. De toen rechtse mensen in het Westen wakkerden de angst voor de Russen vooral aan vanwege hun ideologie en hun kernwapens. Nu is er amper sprake van ideologie en spelen kernwapens evenmin een rol. Het zijn de cyberaanvallen. Het is ook vooruitgang zullen we maar zeggen en het klinkt wat minder levensbedreigend.

Met die andere opkomende sterke leider aan de overkant van de Grote Plas hebben ze weinig, onze nieuwrechtse vrienden, al is het natuurlijk beter dan de halfzachte Obama. Dat heeft wellicht iets met godsdienst te maken. Want van oudsher zijn ze nogal atheïstisch van aard en dan is zo’n godlovende mafkees, hoe vriendelijk ook tegen de Russische leider, toch een stapje te ver. Dat geldt ook voor die andere grote leider Erdogan. Islamiet dus vijand.

Wanneer we niet onmiddellijk in de vriendschappelijke intenties van de Russen willen geloven, wordt ons nog wel even ingewreven dat ze feitelijk de nazi’s hebben verslagen en niet de Amerikanen. Daarom zijn rechtse mensen zoals die met een matrozenpetje ook niet geporteerd van machtsvertoon aan de Russische grens. ,,Rusland is minder gevaarlijk dan de islam’’, aldus de nieuwe fellowtraveller.

Wie zijn dan nu de tegenstanders van Russen? Tja, nu wordt het verwarrend. Dat zijn ook rechts-conservatieve lieden. Maar anders, meer van het type Tea Party zullen we maar zeggen en de neoliberalen. En zal een enkeling in dit land nu zeggen, waar moeten we onze grote blonde en plots blauwogige leider hier plaatsen?

Alweer is hier iets verwarrends gaande. Geert Wilders heeft niet zoveel met de Russen en valt meer voor die andere blonde leider, Donald Trump. En hij kent maar een vijand en dat is de islam. De rest is peanuts. Daarbij komt dat hij ook een Israël-dingetje heeft, waar overigens ook weer een dwaze grote leider aan de macht is.

Tja, helemaal duidelijk is het nog niet met die Russen. Zo is er wel meer verwarrends gaande. Even denkend aan mijn oud-collega, de mooie meiden vind je ook niet meer de traditionele linkse partijen. Bij de rechtse gekkies heb ik ze nog niet gezien. Al zie je ze nu zelfs bij het CDA, toch denk ik dat de Partij voor de Dieren wat dit betreft nu hoog scoort. Die zijn toch een beetje, mwah links, al zeggen ze zelf dat er geen links of rechts is in de liefde voor onze fysieke wereld.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten