maandag 9 januari 2017

Hoe de kwaadaardige domheid wint



Het heeft iets in en in treurigs hoe de kwaadaardige domheid in Nederland oprukt. De domheid in de vorm van haatdragende informatie verhuld als steun aan de angstige mensen. Mensen die vanuit diezelfde bron angstig zijn gemaakt voor alles wat vreemd is.

Te lang hebben we het onderschat hoe de trollensites als The Post Online, de Dagelijkse Standaard en Geen Stijl een deel van de bevolking geestelijk hebben vergiftigd. Een enkeling heeft gewaarschuwd voor dit kwaad, maar ik heb kennissen zien veranderen van goedwillende geesten in argwanende paranoïde en bange mensen.


Niets lijkt te helpen tegen dit gif. Vanmorgen na de uitreiking van de Golden Globes was er even de hoop dat het gekeerd kan worden. Actrice Meryl Streep houdt een  toespraak over het gevaar van president-select Trump. Hoe eng het is om de spot te drijven met invalide verslaggevers, als je in een machtspositie zit.

Dat geeft mindere goden de toestemming ook te spotten met zwakkeren. Streep deed dat op indringende wijze, die haar wel is toevertrouwd. Dat is niet fout, maar gewoon beheersing van je vak gepaard met eloquentie.

Dan heb je even een moment dat je denkt, als zo’n gelauwerde actrice stelling neemt, zullen mensen wel wakker worden. Ook de mensen hier in Nederland die wel wat zien in de bully-president. Dezelfden die gek zijn op de psychisch gestoorde blonde en nu met nepblauwe ogen gesierde leider van Neerlands kwade kant.

En daar is het antwoord van TPO met de trol Annabel Nanninga - voorheen Geen Stijl - die op guiperige wijze Streep aanvalt. Die het hele Golden Globe-festival afdoet als een ‘deug’dingetje. Ja, heel Hollywood afdoet als een collectie dwaze ‘deug’mensen die huilie huilie doen.

Ja inderdaad, het taalgebruik van Geen Stijl. En om maar even een Godwin erin te gooien, het taalgebruik dat we uit de geschiedenis kennen van de taalverwoesters van het Derde Rijk. Als maar genoeg mensen dit beseffen, zou je het kunnen afdoen als een tirade van een gefrustreerde dikke vrouw.

Helaas werkt het zo niet. Het gif van TPO en Geen Stijl heeft zijn werk gedaan. Juist de mensen die wel wat sereuze meningen kunnen gebruiken, lezen louter dit soort haatzaaiende propaganda.  En dat is niet alleen de schuld van die sites zelf, maar ook van de lieden die wel beter weten, maar stiekem toch grinniken om Geen Stijl.

Ja, ik heb ze gezien. Collega’s, die ‘s morgens de mail openden en even een blik op Geen Stijl wierpen en luidkeels lachend, soms zelfs instemmend de valse berichten voorlazen, soms zelfs deelden op sociale media. Daarmee hebben ze de weg voorbereid voor het bovendrijven in de gerespecteerde media van dit gif. Zo kregen we Powned en andere podia voor de haatzaaiers en leugenaars. En konden gevaarlijke types als Jan Roos, Thierry Baudet c.s. ook in gerespecteerde media hun verachtelijke dwaalmeningen verkondigen.

En zij die dachten wel beter te weten, maar lachen. Ja, zelfs bij een programma als ‘De slimste mens’ zag je de verschrikkelijke Annabel optreden. Waar is het fatsoen van de omroep die zo’n programma uitzendt? Zulks doe je niet. Je verschaft de domheid geen podium. 

En zo maakt Nederland zich op voor een naargeestige verkiezingsuitslag, waarin een halve gare straks mag proberen een regering te vormen. Het zal wel niet lukken, en half Nederland zal krijsen dat de mening van ‘het volk’ terzijde wordt geschoven. Zover is het kwaad opgerukt, de domheid, de brute kant van extreem-rechts.


Waar blijft het lef van de leidende politiek zich tegen dit gevaar te keren? Waarom die angst voor dat deel van het electoraat dat al vergiftigd is. Gooi tegengif in de strijd. Als iemand blauwe lenzen indoet om als echte Ariër in beeld te komen, lijkt het me niet zo moeilijk door de leuzen heen te prikken. Maar dan moeten politici, media en intellectuelen wel durven kiezen en hun mond open doen. Voor ze gemuilkorfd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten