zaterdag 21 januari 2017

Het tijdperk van idioten is begonnen



En eindelijk is het dan zover. We zijn het tijdperk der idioten binnen getreden. Een geweldige tijd voor columnisten, cartoonisten, cabaretiers en andere grappenmakers. Vier jaar lang zullen we uit de diepste gekrochten ons gevoel voor humor terug moeten halen.

Langer dan vier jaar zal de idiotie wel niet duren. Maar in vier jaar kan veel schade worden aangericht. Over vier jaar zal de Verenigde Staten – als ze dat feitelijk al niet zijn - weggezakt zijn tot het niveau van een groot ontwikkelingsland. Het al even arme Rusland kan amper meer een deuk in een pakje boter slaan.

Het enige gevaar is nog dat beide landen over een kernwapenarsenaal beschikken en een groot leger. Maar met een beetje geluk zullen beide uit geldgebrek de vuurkracht niet meer kunnen gebruiken. En dan is de VS niet meer een verdeeld land van elite en mandjes stakkers, maar een reservaat van alleen stakkers.

Alle verstand is dan het land uitgevlucht. Europese universiteiten kunnen profiteren en floreren als ooit. Als dit continent er eindelijk in slaagt de idiotie in te dammen. De rechtspopulisten de mond te snoeren, de bevolking niet meer voor de gek te houden en eindelijk de rampzalige neoliberale economie achter zich te laten.

Vergeet het verbinden, vergeet het morele kompas. Het tijdperk van verstand kan aangebroken zijn in Europa. Zet volidioten als Jan Roos, Thierry Baudet en Geert Wilders in hun hemd, doorzie de leugens van de liberalen en straf de sociaal-democraten wegens collaboratie definitief af.

Het wordt een keiharde strijd van verstand tegen onverstand, maar in de wereldgeschiedenis heeft het verstand uiteindelijk altijd gewonnen. Als maar duidelijk is, waar het verstand zit. Niet in de onderbuik, zoals de populisten menen, maar gewoon, zoals we allemaal behoren te weten in het hoofd.

Het komend jaar, zo horen we van alle kanten wordt van grote betekenis voor Europa. De verkiezingen in Nederland – anders van totaal ondergeschikt belang – worden nu plots graadmeter voor de stemming in Europa. Alleen vanwege de aantrekkingskracht van de idioot Wilders op een verongelijkte groep landgenoten.

Kom op Europa laat je niet kennen. Vergeet de angsthazen en angstaanjagers, ze zijn van nul en generlei belang. Verneder ze, straf ze af, sleep ze voor de rechter bij overtreding van de grondwet en als de verongelijkten het dan nog niet snappen, ach vergeet ze dan gewoon. Uiteindelijk is het geen meerderheid en anders vragen we Europa wel in te grijpen.


Laat Europa weer het continent van de beschaving worden, de bakermat van de democratie. Het continent van de sociale voorzieningen, waar niemand in armoede mag vervallen. Waar vluchtelingen niet langer omkomen op zee of in barre kou. Vergeet Amerika, vergeet elk land waar de roep om krachtige leiders groot is. We zijn potdomme geen zachte krachten, de Europese legers zijn mits eensgezind sterk en intelligent. Vergeet dat nu niet en recht de rug tegen de samenzwering van idioten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten