dinsdag 18 april 2017

De ontchristening en vervelende buren



Nu de Turken hebben gekozen voor de afbraak van een labiele democratie kunnen we weer lekker los over de islam. Natuurlijk zijn we ook wel geschrokken van de Brexit en Trump, maar dat waren beschaafde westerse landen met een steekje los. En dat moeten we eerst maar even aanzien. Het volgende onderwerp is de ontchristening van het Midden-Oosten.

Ja, u leest het goed. Er zijn steeds minder christenen in het Midden-Oosten. Nu wisten de meeste mensen niet eens dat er in die duistere oorden ook christenen wonen, maar vooruit nu worden ze bedreigd. 

Onlangs zag ik op de sociale media iets langskomen van 150.000 christenen vermoord in het MO.
Oef, regelrechte genocide. Nu leek het mij niet geheel te kloppen. Onze media zijn wel eens erg volgzaam in het melden van het neoliberalistische gedoe, maar het afslachten van 150.000 christenen zou toch zeker de aandacht hebben getrokken. Dus ga je maar eens op zoek naar andere bronnen.

Welke bron je ook neemt, alle maken ze melding van de terugloop van het aantal christenen in het Midden-Oosten. Een eenvoudige oorzaak aanwijzen is natuurlijk het oprukken van de jihadistische islam, of gemakkelijker nog, de islam. Want dat is tegenwoordig toch zo’n beetje de oorzaak van alle kwaad.

Helemaal onschuldig is de islamitische omgeving niet aan het slinken van de christenbevolking. Zo’n vijftig jaar geleden waren er aanzienlijk meer christenen in het Midden-Oosten. In Egypte dat onlangs in het nieuws kwam door de aanslag op Koptische christenen, is het aantal tot onder 1 procent van de totale bevolking gedaald en dat was voorheen toch echt meer dan 1 procent.

Nu zijn al die christenen niet afgeslacht door bloeddorstige moslims. De meesten zijn vertrokken omdat ze hun islamitische buren niet zo leuk meer vonden. Zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer moslims vertrokken om dezelfde reden, maar die tellen we niet. Net zomin als het aantal moslims dat omkomt door aanslagen door jihadisten.

Dat de moslimburen minder aangenaam zijn geworden ten opzichte van christenen, is wel een beetje verklaarbaar. Er wordt in het Midden-Oosten nogal wat geschoten, bommen gegooid en zo door naties, die in de ogen van moslims en ook in de eigen ogen christelijk zijn. Daar maak je geen vrienden mee. En dat slaat altijd weer terug op hele groepen.

Dat zien we hier aan de afkeer van moslims in sommige kringen. Moslims zijn zo’n beetje schuldig aan alles, mits ze zich duidelijk afkeren van alles dat niet deugt. En omdat christenen in de islamitische landen nu eenmaal een minderheid zijn, voelden de meesten zich er niet prettig meer. Hebben sommige moslims hier ook.

En wat doe je als je je ergens niet meer prettig voel? Dan vertrek je naar een oord, waar de mensen dezelfde sprookjes voor waar houden als jezelf doet. Dat is de afgelopen decennia gebeurd. En de christelijke landen hadden weinig moeite met het opvangen van de christelijke vluchtelingen. Ze zouden zich immers gemakkelijker aanpassen.

 De goede vraag is dus eigenlijk niet, of christenen bedreigd worden in het Midden-Oosten. Een betere vraag is of ze meer onder druk staan dan de rest van de bevolking. Het zal vast minder prettig zijn, als je met een scheef oog wordt aangekeken door de meeste buren als er een moeder van alle bommen wordt afgeworpen door een christelijke natie. Dus in die zin zal het wel een beetje kloppen.

 Maar worden ze bedreigd met uitroeiing, zoals sommige organisaties in dit land ons willen doen geloven? Dat geloof ik nu weer niet zo. Ze vertrekken uit minder aangename landen voor christenen. Dat klopt wel. Maar vervolgd worden ze niet echt.

 De bijbel is er meestal niet verboden, zoals voorheen in het Oostblok, waarheen christelijke organisaties ooit een complete bijbelsmokkelmaffia in het leven hebben geroepen.

Mogen we hier overigens even in herinnering roepen, dat de blonde PVV-leider de koran wil verbieden. Dus, laten we het er nu maar op houden dat christenen het Midden-Oosten wel met enige reden ontvluchten. Maar niet omdat ze anders uitgemoord zouden worden. Wel om dezelfde reden waarom zovele moslims die regio ontvluchten: vervelende buren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten