vrijdag 29 mei 2015

Stop het geleuter over de FIFA


Dag na dag worden we overstelpt met nieuws over de arrestatie van leden van de FIFA. Als voorheen Kremlin-watchers mogen voetbalenthousiaste journalsitebn hun licht laten schijnen over wat we allang wisten: de voetballerij is nogal gevoelig voor corruptie. Er gaat stomweg te veel geld om. Maar is het interessant genoeg om uren zendtijd te vullen en pagina’s vol te schrijven in de pers?

Als er iets is wat het probleem van de afnemende belangstelling voor betaalde media duidelijk maakt is het wel de verslaggeving van de FIFA-affaire. Goed, de FBI arresteert leden van de FIFA in Zürich. Kennelijk hebben de Amerikanen goed werk gedaan en waar Europa sportliefhebbers alleen maar klaagden, heeft de FBI bewijzen verzameld.

Goed voor een berichtje in de krant en een item in het journaal. Het is nieuws tenslotte. Waar mensen gemakkelijk toegang hebben tot heel veel geld is de verleiding vaak te groot om daar voor eigen gebruik iets van af te romen. Dat weten we van de banken en pensioenfondsen en zelfs van penningmeesters van dorpsverenigingen.

Dat van die banken had ernstige gevolgen voor de hele economie en trof burgers in hun portemonnee. Terecht dat media hier veel aandacht aan besteedden. Al heeft het even geduurd aleer die media wat kritischer werden en niet alleen meegingen in de gemakkelijke framing van bankiers als graaiers en zuidelijke landen als uitvreters.

Maar de corruptie en graaierij in de voetbalwereld is geen gevaar voor de economie. Het zal je toch worst zijn, dat sponsors miljarden in die sport steken en nu zien dat al dit geld wel eens in de verkeerde zakken verdwijnt. Dom, kun je hooguit denken. En dat er weinig lijkt te veranderen door de arrestaties, ach, daar moeten de sponsors zich maar druk over maken. Wij hoeven er in ieder geval geen boterham minder om te eten.

Waarom moeten we dan dag na dag overladen worden met nieuws over de FIFA. En dan ook nog eens weinig origineel. Eerlijk gezegd heb ik na de eerste berichten niets nieuws meer gehoord. Herhaling van oud nieuws, elkaar napraten, het gaat maar door. Als vrijdag Sep Blatter gewoon blijft zitten, kunnen we nog een paar dagen de verontwaardiging over waarnemen.

Onderwijl is er weer heel veel gebeurd in de wereld, ja zelfs in Nederland dat door het gedoe rond de FIFA een beetje ondersneeuwde. Laten we daar zo snel mogelijk weer echt onderzoek naar doen. Er is tenslotte voldoende dat iedere burger wel zou moeten interesseren. Wat er nu gebeurt is verkeerd begrepen interesse bij de kijkers en lezers.

Echt, dames en heren van de media, het interesseert me geen klap wat er in de corrupte club van voetbalbonzen gebeurt. Het sop is de kool niet waard. En bovendien wist ik het al, ook over Europees voetbal waar we maar weinig over horen. En dat zegt ook weer wat over de vooringenomenheid van de sportjournalisten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten