woensdag 13 mei 2015

New kid on the block



Hoe graag zou je Jesse Klaver geloven. De nieuwe fractieleider van GroenLinks (4 zetels in TK) belooft Nederland te veranderen. Te lang zucht het land onder nauwelijks van elkaar verschillende partijen als VVD, CDA, D66 en PvdA. Hear, hear, zou je op zijn Engels willen roepen. There is a new kid on the block. Echt?

De commentaren liegen er niet om. De Volkskrant noemde Klaver ooit de nachtmerrie van Pechtold. Want de kiezer wil iets anders dan meer van hetzelfde en Klaver past heel erg in dit plaatje. Hoe aansprekend is zijn tirade tegen de economisering van de samenleving, de neiging om elk menselijk probleem tot een rekensom te maken.

Je zou hem onmiddellijk op het schild hijsen. Zijn hele rede bij het aantreden als de nieuwe leider van  de Groenen was een schreeuw om verandering. Weg van de neoliberale kastijding waar de Nederlanders overigens wel zelf voor kiezen. Weg met rendementsdenken - dat rare containerbegrip.

Je zou zo graag zonder terughoudendheid de jonge Klaver willen steunen. Weg met het cynisme, het kan allemaal anders. Ja, eh, maar durft hij nu ook zijn spijt te betuigen over het Kunduz-akkoord, de instemming met de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd waardoor nu jongeren langer werkloos zijn en sommige ouderen een lelijke strop lijden. Kortom de hele rits ‘hervormingen’ die de positie van de mensen in Nederland in sociaal opzicht behoorlijk heeft verslechterd.

Want Klaver heeft de afgelopen jaren slim geopereerd in de schaduw van de nogal liberale Femke Halsema en daarna Jolanda Sap en Bram van Ojik. Het getuigt in ieder geval van een soepele geest en politieke slimheid. En dan nu zo’n rede waarin alles anders blijkt.

Nogmaals het zou goed zijn Klaver op zijn woord te geloven. Dat hij vindt dat het echt anders moet in het Nederland van VDD, CDA, D66 en PvdA. Maar daar hoort bij, dat je afstand neemt van eerdere steun aan het beleid van deze partijen. Zeker waar het de afbraak van de verzorgingsstaat betreft.

Natuurlijk Klaver doet het goed op tv en dat zal Alexander Pechtold niet leuk vinden. En zeker als de jonge ambitieuze leider een beetje in de voetsporen van Femke Halsema treedt zal hij stemmen afsnoepen van D66. Of hij gaat echt een nieuwe weg en dan moet de Partij voor de Dieren op zijn tellen passen.

Die laatste partij trekt nu nog stemmen van mensen die zich aangesproken zullen voelen door de woorden van Klaver. Electoraal gezien is het natuurlijk slimmer om de snoepwinkel van D66 aan te doen dan de wat karige negotie van de PvdD, maar hiermee is ook het probleem voor Klaver aan gegeven.

Als hij echt meent wat hij zegt en afstand neemt van eerdere Groenlinks-standpunten, dan maakt hij goede kans een alternatief voor de PvdD te worden. En met zijn charisma zal hij meer stemmen kunnen trekken van GroenLinks nu en de PvdD samen, die dan mooi kunnen fuseren. Maar hiermee zal hij Nederland niet kunnen veranderen.


Dat zal alleen lukken als hij met zo’n aansprekend verhaal komt, dat hij de latente onvrede van de Nederlanders, ook nu het economisch wat beter gaat, in een andere stemmode weet te krijgen. En ook de PVV-stemmer meekrijgt. Dat vereist een keuze die riskant is. Maar dan zou hij de geschiedenis in gaan als de man die het land echt veranderde en wel ten goede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten