dinsdag 1 november 2016

Een natuurwedstrijd is een beetje raar



De Wadden vormen het mooiste natuurgebied van Nederland. Althans dit is de uitkomst van een nationale wedstrijd, waarin burgers van dit rare land hun voorkeur mochten uitspreken voor een natuurgebied. De uitkomst is even vanzelfsprekend als vreemd.

De Wadden vormen met zijn immer veranderende natuur feitelijk het enige natuurgebied van Nederland. Natuurlijk is er wel sprake van menselijk ingrijpen, maar eerlijk is eerlijk de natuur kan hier nog zijn gang gaan, zoals ze dat al eeuwen doet. Alle andere kandidaten zijn ontstaan na fors ingrijpen van mensen. Er is weinig natuurlijks aan.

In die zin kon de winnaar niets anders dan de Wadden zijn. Toch is het merkwaardig. Want de Waddenzee is ook het meest onbekende stukje Nederland. Als er de laatste decennia niet flink op het behoud van dit mooie stuk Nederland was ingezet, was het nu ingedamd. En in ieder geval volstrek onbekend.

De meeste Nederlanders kennen de Wadden als dat water waarover ze varen op weg naar vakanties op de eilanden. Dat die ook deel zijn van de Wadden is amper bekend. Net zoals Nederlanders geen idee hebben van de staat van het platteland. Ze rijden van A naar B en afhankelijk van hun humeur zien ze iets mooi of saai groens, of bomen.

Dat Wijlanden in Friesland niet hoog scoorde was niet verbazingwekkend. Onbekendheid speelde hier een rol, net als de laatste plaats voor Saba. In eerste instantie zou je zeggen, die Friese weilanden zijn toch ook saaie raaigraswoestijnen. Ja, als je alleen kijkt naar de Greidhoek en delen van het zuidoosten waar industriële melkveebedrijven de toon zetten.

Nee, als je echt kijkt naar de gebieden die onder de Wijlanden vallen. De Âlde Feanen, de Wâlden, Zuidwest Friesland met zijn mooie Gaasterland. Het is alleen een beetje een probleem het als een aaneengesloten natuurgebied te zien.

Wie zich echt verdiept in de genomineerde gebieden, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat de Wadden het meest diverse en meest intrigerende natuurgebied vormen. Is het ook het ook het mooiste? Als je over de dijk rijdt bij de klif van Mirns en je kijkt uit over het IJsselmeer zal de twijfel je bekruipen.

Potdikkie, dat is toch het mooiste stukje Friesland dat je kunt bedenken. Akkoord, het verandert niet, zoals de dynamische Wadden doen. Maar als je echt kijkt naar schoonheid, zou dit stukje Gaasterland een geduchte tegenstander van de Wadden zijn geweest. En er zijn waarschijnlijk heel wat meer mensen geweest.

Er zijn mensen, die de wedstrijd maar niets vinden. In deze door competitie geobsedeerde samenleving, zou je natuur niet tot onderwerp van een wedstrijd moeten maken. En de winnaar loopt het risico door veel bezoekers in gevaar te komen. Wat dit betreft is de Wadden ook wel weer een mooie winnaar, want ik zie nog geen massa’s mensen richting de Westhoek trekken.

Het is natuurlijk een manier om Nederlanders meer bewust te maken van de schoonheid van delen van het land. Dat is zeker nodig, omdat er krachten zijn die de schoonheid bedreigen. En die krachten zijn we in zekere zin zelf. Daarom zou de wedstrijd een beetje hypocriet zijn. Bovendien laat de verkiezing van de Wadden zien, dat er gekozen wordt uit gebieden die het minst bekend zijn.


Het land van Maas en Waal zou ook een heel mooie kandidaat zijn, maar dat vinden we geen natuur. Ach, wat is natuur in Nederland, zou de dichter J.C. Bloem zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten