zondag 27 november 2016

De dood van Fidel en ander links leed



Het blijft verbazingwekkend dat conservatieve, rechtse politiek met linkse economische trekjes zoveel aantrekkingskracht heeft in de wereld. In Frankrijk van oudsher een links bolwerk zijn de kiezers een beetje van het padje en hebben hun keuze beperkt tot rechts en extreem rechts.

Het zijn droeve tijden voor mensen met een links verleden. Fidel dood en de journaals spreken alleen over aanhangers en tegenstanders, over revolutie en dictatuur. Maar eh, er is toch wel meer te vertellen. Alles een beetje in historisch perspectief plaatsen, is dat nu te veel gevraagd?

Natuurlijk Fidel Castro was een harde dictator voor zijn tegenstanders en liet zich niet zoveel gelegen liggen aan mensenrechten. Maar over de hele wereld zijn de Cubaanse medici gewaardeerd vanwege hun vakkennis. De oogheelkundigen staan hoog aangeschreven.

De door oud-dictator Batista geplunderde bevolking is gemiddeld genomen zeker niet slechter af, ondanks de pogingen van de VS Castro te ondermijnen. Dat had  ik toch graag even gehoord. En dan hoef je echt niet te verzwijgen dat Castro  een boef van het zuiverste water was in de jaren na de revolutie. Maar om nu alleen de klam te leggen op zijn uren durende toespraken is ook weer wat overdreven.

Terug naar Europa blijf je je verwonderen over het gebrek aan aantrekkingskracht van linkse partijen. Ja zelfs, als ze zelf zeggen de tegenstelling links rechts voorbij te zijn, maar in feite nog wel aan de linkerkant van het politieke spectrum  staan, hebben de kiezers er weinig boodschap aan.

Er is kennelijk een wijdverbreid wantrouwen in links. Niet helemaal onterecht natuurlijk. De sociaaldemocraten hebben het de afgelopen decennia enorm laten afweten. In heel Europa hebben ze zich laten verleiden de rechtse bezuinigingsagenda van Europa te volgen. Alleen of in coalities met rechts partijen. Maar de klappen vallen links.

De media zoeken wel naar de oorzaken van het falen van links, maar blijven steken in platitudes als geen oog voor de nadelen van de globalisering, de massale immigratie etcetera. Alsof de traditionele rechtse partijen daar niet even schuldig aan zijn. Hooguit kun je vaststellen, dat rechts in veel mindere mate beloften hebben geschonden.

En toch blijft het raadsel dat over de hele wereld progressieve krachten het aan het afleggen zijn. Enkele jaren terug kon je nog optimistisch zijn over Zuid-Amerika. Na de crises in Venezuela en Braziliƫ gaat daar ook rechts weer met de winst aan de haal. Colombia was bijna door rechtse evangelische christenen de guerrillaoorlog weer in gedreven.

Het enige wat overal gelijk op gaat met het verlies van progressieve krachten is de afname in het geloof in feiten. De wetenschap is zijn geloofwaardigheid kwijt. De rechterlijke macht wordt niet meer geloofd, vooral de geschreven media zijn amper meer relevant. Graag zou je hier iemand de schuld van willen geven, een complot in willen zien, het internet als schuldige aan willen wijzen.

Het voldoet niet als oorzaak. De correcte informatie is nog steeds evenveel voor handen als tien jaar geleden. En ook toen al waren er de alu-hoedjes, de complotdenkers. Misschien heeft het toch iets te maken met onderwijs. In de Scandinavische landen waar het onderwijs wereldwijd hoog aangeschreven staat, is het ongeloof in feiten minder groot.


En natuurlijk in Duitsland waar de afschrikkende werking van de historie tot voor kort zijn werk goed deed en waarop we toch nog een beetje vertrouwen bij het terugdringen van de malloten van AfD en Pegida. In Nederland, ach Nederland, zijn we straks veroordeeld tot een regering van rechtse snit. En een ontevreden aanhang van PVV die uitgesloten wordt van de macht. En wie moet je daar nu de schuld van geven? De kiezers?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe Israƫl de media op het verkeerde been zet

  O p de dag dat hoofdredacteuren politici nog maar eens verzoeken de prijs van media niet te verhogen door btw naar 21 procent te krikken, ...