zaterdag 5 november 2016

Gemakkelijke verontwaardiging



Het is te gemakkelijk om verzorgingstehuizen te veroordelen op grond van plaspauzes. Ga eens een paar uur meelopen met een zorgverlener. Dat zorgt voor heel wat minder verontwaardiging.

De sociale media explodeerden, politici wisten niet hoe snel ze hun afschuw moesten laten blijken, bij het bekend worden van vaste plastijden. Zelfs staatssecretaris Martin van Rijn sprak harde woorden. Onaanvaardbaar, de menselijke waardigheid is in het geding. Ja, het zijn grote woorden.

Mijn moeder zit al geruime tijd in zo’n tehuis. Het was mij al eens opgevallen, dat er wel erg veel afgeplast wordt door de patiënten. Amper geweest roepen ze weer om hulp naar het toilet. Onwetend roep je dan een verzorger. In eerste instantie vind je dan dat ze wel een beetje harteloos reageren.

Zo van, oh, die is net geweest, of die heeft een katheter. Als er iemand uit de wc gilt dat ze klaar is, is de reactie: ,,Nee hoor, ze zit er nog maar amper.’’ Eerlijk is eerlijk, dan schrik je even. Maar na een uurtje groeit het begrip.

Want het gaat maar door. De patiënten kun je het niet kwalijk nemen. Ze vergeten rap dat ze al geweest zijn. Ze zijn onrustig, ze vervelen zich wellicht. Soms is er sprake van een lichamelijke aandoening waardoor er continue druk op de blaas is.

Vaal wordt het opgelost met een luier. Dat kun je onwaardig vinden, maar mensen laten zitten in hun eigen urine is evenmin erg waardig. Laten we eerlijk zijn, dementie is een rotaandoening. Mensen die hier aan lijden hebben veel aandacht nodig.

Daar waar dat het geval is, zie je de patiënten opfleuren. Maar tja, met een verzorger op acht mensen is voldoende aandacht moeilijk. Er wordt hard gewerkt in verzorgingstehuizen. Daar ligt het niet aan. Maar er is domweg onvoldoende menskracht.

Dan kan je als politicus heel hard roepen, dat plaspauzes op vaste tijden onwaardig zijn, maar als je niet tegen bezuinigingen op de zorg hebt gestemd, past bescheidenheid. Zeker daar wel erg gemakkelijk is gekozen voor snijden in langdurige zorg en niet in ziekenhuiskosten.


Wie echt een einde wil maken aan misstanden in de zorg, moet niet meer zeuren over de kosten. En de vrije markt lost dit zeker niet op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten