maandag 26 januari 2015

Die lastige Grieken toch...



Lastig is het, democratie. Europa worstelt met de verkiezingsuitslag in Griekenland. Nu had Angela Merkel nog zo gewaarschuwd: Grieken doe geen domme dingen, wees verantwoordelijk. Ja, dat was een nauwelijks verkapte waarschuwing: Stem niet op die linkse jongens van Syriza. En verdomd, die Grieken trekken er zich weinig van aan en stemmen massaal op de gevreesde partij.

Een zucht van verlichting zou moeten klinken in Europa. Immers. Alom keren rechts-extremistische partijen zich tegen de Europese dwangbuis en weten daar beangstigend veel kiezers mee te behagen. De Grieken kiezen tenminste voor een redelijk fatsoenlijk collectief. Ja, het zijn in onze ogen extreem linkse jongens daar bij Syriza, maar dat ben je al gauw vergeleken met de verwaterde sociaal-democratie van Noordelijk Europa.

Natuurlijk schreeuwt Rutte nu moord en brand. Potdorie heeft hij de bevolking wijs gemaakt, dat we die lening aan Griekenland dubbel en dwars terug krijgen en komt er zo’n rooie rakker die dat toch iets anders ziet. Ongeveer zoals de meeste economen van naam al hebben gezegd: Griekenland kan de immense lening niet terug betalen.

De sinaasappel Griekenland is uitgeknepen. Dat wil zeggen de middenklasse waarop neoliberaal Europa het graag heeft voorzien, is zo goed als weg. Een kwart is werkloos, onder jongeren meer dan de helft. Pensioenen zijn gehalveerd, salarissen met een kwart gedaald. En de rijken hebben hun onbelast kapitaal allang elders ondergebracht. Die leningen worden echt niet terug betaald. Dat geld waren we al kwijt.

Te vrezen valt dat het samenraapsel van allerhande linkse groeperingen dat Syriza nu eenmaal is, snel in geruzie uiteenvalt, als straks blijkt dat veel verkiezingsbeloften niet na te komen zijn. Maar het is Europa geraden ze hierbij niet een handje te helpen. Want waar zal een ontgoochelde Griekse bevolking straks op stemmen. De fascistische Gouden Dageraad?

Bovendien, in Spanje wordt de verkiezing met meer dan gewone aandacht gevolgd en de nieuwe Spaanse beweging Podemos twitterde de overwinning van Syriza zo enthousiast rond, dat je even zou denken dat ze zelf al zover zijn. Nu zijn ze dat in de peilingen overigens wel. Dus met een beetje succes van Syriza zal Podemos in Spanje winnen.

Met een beetje goede wil kun je dan zeggen, dat de democratie in die landen is teruggekeerd. Nu het Noorden nog. Waar zelfs de linkse partijen het vrije marktdenken nog aanhangen en vrolijk meehelpen aan het om zeep helpen van de verzorgingsstaat. Die supertankers zijn maar niet tot stilstand te brengen.

Het bezorgde toontje in de landelijke kranten wijst al een beetje in die richting, al valt Sheila Sitalsing in de Volkskrant te prijzen, die hier de spot mee drijft. Maar vooralsnog is Nederland nog helemaal in de greep van dat rare neoliberalisme en dreigt bij een volgende verkiezing van links weinig meer over te blijven. Waarom zou je er ook op stemmen als ze geen afscheid nemen van het toch aantoonbaar mislukte marktdenken? Bedenkelijker is, dat hier extreem rechts de fakkel heeft overgenomen en de stemmen weet te winnen met een programma waar de PvdA goede sier mee had kunnen maken.


Bezorgdheid over Griekenland is helemaal niet nodig. Zorg over de reacties van Noord-Europa in Brussel is meer op zijn plaats. Bij pogingen de revolte in Griekenland te ontkennen zonder te pogen het lont uit het kruitvat te halen, zal het hele Zuiden branden. Dan is het Europees project definitief mislukt. En het had zo mooi kunnen zijn als technocraten het niet hadden overgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten