dinsdag 6 januari 2015

Allemaal eikels


De verbazing over de toenemende weerzin tegen moslims is ergerlijk. Plots hebben onze media het ontdekt. Moskeeën zijn het doelwit van aanvallen met stenen, varkenskoppen en molotovcocktails. En maar zoeken naar de oorzaken. Hoe kan dat nou, waarom hebben mensen ineens een grotere hekel aan moslims?

Er wordt druk gezocht en verklaard. De opkomst van de Islamitische Staat met zijn walgelijke wreedheid. De snerende opmerkingen van PVV’ers over alles wat maar riekt naar de islam. Maar de hand in eigen boezem, ho maar. Jarenlang is er bericht over moslimextremisme, politici buitelden over elkaar heen, als er weer eens een haatimam werd betrapt, of als er weer eens verkeerd geciteerd werd uit een onderzoeksrapport over Turkse jongeren.

Onze media berichten er trouw over. Een enkeling wilde nog wel eens een kritische noot plaatsen bij al die berichten, maar meteen was er ook weer dat vingertje richting moslimgemeenschap, die afstand zou moeten nemen van alles wat slecht was. En tja, het viel toch ook niet te ontkennen dat die Marokkaanse jongens toch wel erg vervelend zijn. En waarom deden de ouders er niets tegen? Er moest toch wel iets in die godsdienst zitten, dat die jongens zo naar maakt.

Zo’n IS kan toch niet ontstaan als de islam een vreedzame religie is? Zo is er lange tijd een bodem gelegd waarop nu haat kan groeien. Dat het vooral in Nederland zo gek gaat, is eigenlijk raar. Want ook in Frankrijk en Spanje wonen veel moslims. Het gaat er niet probleemloos maar er zijn minder uitwassen dan in Nederland. En als er uitwassen zijn worden die niet toegeschreven aan de islam.
Maar kijk dan naar Duitsland. Plots komt daar ook een anti-islambeweging opzetten. En daar zijn ze altijd zo politiek correct geweest. Het ligt dus helemaal niet aan onze politici. Het zit hem vast bij die moslims zelf. Anders zou erin Duitsland geen moslimhaat zijn. Tja, aan gemakzucht bij de beoordeling van problemen rond de moslimgemeenschap heeft het nooit ontbroken.

Dat een godsdienst wordt misbruikt voor kwade bedoelingen is niets nieuws. Eeuwen van misdaden uit naam van het christendom zouden ons wijzer hebben moeten maken. Net zo goed als de misdaden uit naam van ideologieën. Alleen uit godsdienst valt het kwaad niet verklaren. Soms past zo’n religie wonderwel bij kwaadaardige bewegingen. Een citaatje uit een heilige schrift hier en daar en de meute hakt er wel op in. Misschien zit het probleem wel bij die meute.

Economische achterstelling, armoede zijn even zo goede verklaringen voor misdaden. Maar evenmin afdoende. Misschien dat de bijbelse verklaring dat de mens zondig is en tot alle kwaad geneigd wel eens meer waarheid kunnen bevatten dan de rest van de bijbel. Misschien hebben we hier te lang in welvaart en vrede geleefd om nog in die zondigheid te geloven. Maar dat is nog geen reden om jarenlang een hetze te voeren tegen een religie omdat zulks goed van pas komt. En dat mogen we de politiek en de media wel verwijten.


We zijn allemaal enorme eikels die onder bepaalde omstandigheden tot heel nare dingen in staat zijn. Onder andere het zoeken naar een zondebok in onzekere tijden. Wil je die ellende voorkomen is het wellicht beter te stoppen met de afbraak van die welvaart en stemmingmakerij en te zorgen voor beter onderwijs. Dat laatste zou wel eens een  probaat middel kunnen zijn. Is Tunesië met een vanouds beter onderwijs niet een redelijk voorbeeld, waar de extremisten de Arabische lente niet hebben kunnen kapen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten