woensdag 21 januari 2015

In ti-ta-toverland



Een van de grappigste manieren om erachter te komen waarop economische adviseurs van de politiek zich baseren is een half uurtje naar RTLZ te kijken. Vanmiddag waren de presentatoren nogal opgewonden. De beurs was de hele dag op en neer gestuiterd. Poe, het was me wat. Want de Europese Centrale Bank (ECB) gaat mogelijk voor meer dan het astronomische bedrag van 100 miljard staatsobligaties opkopen. Daarover gaat de baas van de ECB Draghi morgen iets vertellen op een persconferentie, of niet natuurlijk. Want, zo hoorde ik, een van de zeer deskundigen zeggen: Mogelijk tilt Draghi het besluit over de Griekse verkiezingen heen en komt het pas in maart.

Het zijn van die momenten dat je even in je vel knijpt om aan te tonen, dat je niet in een droom terecht bent gekomen, waarin trollen een merkwaardige toekomst voorspellen, of niet natuurlijk. Om even in de RTLZ-stijl te blijven. De beurs eindigde op een ietsje hogere stand dan gisteren. Vermoeid van al dat gestuiter. En de euro was aan het eind van dag ook maar weer terug op de oude stand. Ten opzichte van de dollar dan, wat dat ook mag betekenen.

Vergeleken bij RTLZ is zelfs minister Opstelten een orakel van jewelste. Wat wel duidelijk is, dat de ‘markten’ behoorlijk in de piepzak zitten over de Griekse verkiezingen. Met een beetje geluk eindigen die in een forse overwinning van de nieuwe linkse – extreem-links zegt RTLZ - partij Syriza. Die partij wil eigenlijk stoppen met het betalen van de Griekse schulden om de bevolking eindelijk weer een beetje adem te geven. Want de ‘markten’ roepen dan wel dat Griekenland, na de gewone bevolking te hebben uitgeknepen, op de goede weg is, maar die bevolking ziet daar de vruchten nog niet van.

En, zo vrezen de ‘markten’, dan krijgen we een domino-effect. Spanje heeft ook zo’n nieuwe partij aan de linkerzijde van het politieke spectrum en in Frankrijk spint het rechtse Front National garen bij kritiek op Europa. Tja, dan valt het hele Europese kaartenhuis toch echt in elkaar. Zo vrezen de ‘markten’ en in het kielzog hiervan de noordelijke Europese regeringsleiders. Dat de Spanjaarden en Grieken eigenlijk helemaal niet zo anti-Europees zijn wordt gemakshalve vergeten.

Dat Europese leiders een vreemde opvatting van democratie hebben heb ik al eens eerder betoogd. De ‘markten’ waar RTLZ zo graag over bericht, weten niet wat democratie is. Nu hoeft dit ook niet, zo lang politici hun oren niet laten hangen naar wat die ‘markten’ willen. Helaas is dat nogal het geval. Je zal de politicus de kost moeten geven, die ’s middags toch even ongerust naar de stand van de Amsterdamse beurs kijkt. Vooral als hij iets heeft gezegd dat heel misschien wel een ietsje pietsje invloed op de economie kan hebben.

Ik moest hierna toch even denken aan de toespraak denken die voorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft gehouden over de onhoudbaarheid van een economie die gebaseerd is op oneindige groei op een echt eindige aarde. Haar toespraak, iets dergelijks heeft haar collega Esther Ouwehand in de Tweede Kamer ook wel eens geroepen, zal de meeste politici ongeveer net zo vreemd in de oren klinken als mij het gebazel op RTLZ. Want op het Binnenhof ontbreekt het helaas aan een greintje fantasie of realiteitsbesef en is het hierdoor onmogelijk anders te denken dan in termen van economische groei. Dus zijn de woorden van de dames van de PvdD in de Kamer net zo aan dovemansoren gericht als de nieuwsberichten van RTLZ bij mij.

Is dat heel erg, zo hoor ik al weer iemand roepen in een talkshow? Ik stel toch maar voor dat we die in goed Nederlands praatshow gaan noemen. Veel meer dan praatjes hoor je er doorgaans niet. Tja of het erg is. Zo lang niemand luistert naar RTLZ-berichten, die sowieso moeilijk te bevatten zijn, is er weinig aan de hand. Dat er niet wordt geluisterd naar Thieme c.s. is geen nieuws alhoewel die boodschap wel te bevatten is, maar de gevolgen van het bevatten zijn problematischer voor politici die na de verkiezingen graag nog mee willen doen dan het gestuiter van de AEX.

Voor het overige is het enige verstandige dat ik vandaag verder heb gelezen het voorstel om de 1100 miljard op te knippen in stukjes van 3000 euro voor iedere Europese burger. Als die dat uitgeeft gaat de AEX niet stuiteren, maar als een raket vliegen. Steil omhoog dus. Maar goed, dat gaat weer enigszins voorbij aan de boodschap van PvdD en dat moeten we ook niet willen. Hoewel ik het de burgers van Griekenland wel heel erg gun. Misschien is een startkapitaal voor een Europees basisinkomen een beter idee.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten