vrijdag 2 januari 2015

Een Grieks begin



Om het nieuwe jaar maar eens positief te beginnen is het leuk om weer eens naar Griekenland te kijken. In bijna alle voorspellingen voor het komend jaar wordt het land als een risicofactor genoemd, vanwege de aanstaande verkiezingen. Dus richten alle pijlen zich nu op de Griekse bevolking. Eh, maar hebben die geen rechten dan?

Het blijft een raar iets, dat idee van democratie dat de gezaghebbende landen in de Europese Unie hebben. Zodra er een land is waar de bevolking een regering dreigt te kiezen die wellicht een andere koers zal varen dan de EU wenselijk vindt, worden alle kanonnen in stelling gebracht.

Want de perfide Grieken dreigen een linkse regering te kiezen, die weinig op zal hebben met verdere uitvoering van het door Europa opgelegde bezuinigingsprogramma. En dat vinden de EU en ook Merkel en Rutte niet goed. Dus waarschuwen zij de Griekse kiezers voor de laatste keer.

Stel je voor dat de Grieken kiezen voor links, dat zou me een mooi voorbeeld voor de Spanjaarden zijn, waar de nieuwe politieke beweging Podemos in de peilingen de oude partijen voorbij streeft. Heeft de EU deze landen bijna aan de bedelstaf gebracht, althans een flink deel van de bevolking daar, en zouden de kiezers er een stokje voor willen steen. Dat kan niet door de beugel vinden Juncker c.s.

De bedreigde zittende leiders in deze landen willen maar wat graag luisteren naar de waarschuwende Europeanen. Hebben ze met hun bezuinigingspolitiek hun land niet weer op het juiste spoor gebracht? Tja, voor een kleine groep misschien, maar ten koste van wat. In Griekenland is de werkloosheid boven de dertig procent gestegen, is de overheidsdienstbaarheid tot een bizar niveau gedaald. In Spanje gaan de huisuitzettingen maar door en is de zittende premier Rajoy vleugellam door zijn rol in de vele corruptiezaken. En die stijgende werkgelegenheid blijkt eerder een herverdeling van werk, wan het aantal gewerkte uren stijgt niet.

Waar Spanjaarden in het verleden nog wel eens een oogje wilden toeknijpen als het om corruptie ging en de buik vol hadden van de EU-volgzame socialisten, is het nu echt te veel. Dus dreigen ze op een nieuwe partij te stemmen, waarvan de politieke koers in ieder geval tegen de bezuinigingspolitiek is en ook al weer linksig. Als de Grieken - een onbetekenende economie - van hun democratisch recht gebruik zouden maken, zouden de Spanjaarden met een heel wat belangrijker economie wel eens hetzelfde kunnen doen.


Met de bijzondere opvattingen van Juncker c.s. over democratie moet dit dus voorkomen worden en mag je de bevolking ernstig waarschuwen en angst aanjagen voor een mogelijke keuze tegen bezuinigingen. Laten we de Grieken een hart onder de riem steken en de vinger opsteken naar Juncker c.s. Hebben we Rutte meteen ook op zijn plek gezet. Stel je voor dat Europa zou zeggen dat wij niet op de VVD mogen stemmen, omdat die toch Europa-sceptische trekjes vertoont. Het land zou te klein zijn. Letterlijk in dit geval, want om eerlijk te zijn zullen de Grieken niet wakker liggen van wat Rutte vindt. 

Laten we maar hopen dat Grieken en Spanjaarden zich niets aan zullen trekken van de bangmakerij van Europa en gewoon hun keuzen maken. Daar kunnen wij nog wat van leren. Want om eerlijk te zijn gaat het hier nu ook weer niet zo goed, al is de benzine natuurlijk goedkoper. Hoewel, in Spanje heb je al een litertje voor 1,15 en Nederland staat op de ranglijst nummer twee met 1,59.  Daarin loopt Spanje dan weer voorop, maar nog duurder kun je het daar niet maken. Kennelijk in Nederland wel, vindt Rutte 2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten