maandag 19 januari 2015

Blue monday, het zou wat!



Het zou wat, blue monday. Vanmorgen is het een schitterende wereld. De doorgaans saaie weilanden zijn onzichtbaar in de vriesmist. De zon wint aan kracht en is hard bezig zich door de mist heen te werken. Vogels voelen het aan en laten zich horen. In de verte klinkt het sonore gebrom van een vrachtschip dat het spiegelgladde wateroppervlak in beweging brengt met een onmiskenbaar geruis.

Als een spookschip komt de boeg in zicht om zich daarna kort helemaal te laten zien en weer in de verte te verdwijnen. Verderop verschijnt een fietser uit de mist. Een jonge vrouw trapt goedgemutst naar waar ze dan ook maar moet zijn. Haar gezicht licht op bij de ochtendlijke groet.

De gedachten nemen, niet gehinderd door sombere uitzichten een uitzonderlijk grote sprong en zeker geen onaangename vergezichten openen zich. De hond blijft ver achter en doet zich te goed aan een enkele muisje. En weer wordt de stilte even verstoord door een gebrom van een schip. Uit de mist komt een botter te voorschijn waarop twee mannen zonder mij te zien in gesprek zijn en onderwijl omhoog kijken naar de doorbrekende zon.

De gedachten gaan terug naar de avond te voren waarin Thomas Piketty en Naomi Klein het droefgeestig gepalaver van de PvdA-congresgangers doen verbleken met hun optimistische boodschap. En bovenal het hoopgevende inkijkje in het Iraanse leven van alledag en de rol van de prachtige vrouwen in die zo andere wereld waar geen harde geluiden klinken.


Zo zou het moeten blijven, voor altijd mist en immer vrije gedachten. Geen angst, geen gezeur over terroristen, even genoeg aan jezelf. Even niet treurig worden over het feit dat gisteravond meer mensen naar Boer Zoekt Vrouw hebben gekeken dan naar de inspirerende uitzendingen op het andere net. Ach, laat maar, als later de wolken weer komen en de wind weer onrustig maakt is er tijd genoeg voor neerslaande gedachten. Nu is het even een aangename maandagochtend. Blue monday, het zou wat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten