woensdag 7 januari 2015

Aangetast eergevoel



Tja, schrijf je gisteren dat terreur niet aan godsdienst ligt en dan schieten extremisten onder het aanroepen van Allah twaalf man dood in Parijs. Misschien toch tijd voor een gedachtesprong. In een van zijn thrillers schrijft Gerald Seymour over Algerije waar net fanatici de macht grijpen. Zonder ook maar en moment te verwijzen naar de islam schildert hij het beeld van de moordende fanatici.

Het zijn zonder uitzondering mannen die verongelijkt zijn. Niet serieus genomen door mensen die het beter hebben getroffen. Vol wrok. Als ze dan door aansluiting bij een islamitische salafistengroep eindelijk de erkenning krijgen die ze zoeken, grijpen ze hun kans. Niet dat die groep hen opdraagt te moorden, maar wel veel grootspraak tegen hen die het geloof niet serieus nemen.

Als er een ding is wat deze sukkels niet kunnen velen, is het spot. Dat is nu net wat de redacteuren van Charlie Hebdo bij uitstek kunnen. Geen enkele groep is voor hen heilig, zeker niet als die zichzelf te serieus neemt. Hebdo is niet zo zeer anti-islam als wel ongenadig spotlustig tegen grootspraak.

Dat is tegen het serieuze been van dodelijk serieuze lieden. Als de spotters niet gevoelig blijken voor dreigementen en er dan ook nog eens een schepje bovenop doen is het moment nabij voor het ten uitvoer brengen van de dreigementen. Wat zou zo’n redacteur of cartoonist? Heb je je eindelijk een beetje ontworsteld aan je betekenisloze bestaantje en drijft ie de spot met je. Dat kan niet door de beugel.

Dus omgordt je je met een batterij vuurwapens en stapt de redactielokalen binnen om voor eens en altijd af te rekenen met je – in jouw ogen – belagers. Ongetwijfeld word je dan bij een geslaagde ontsnapping na je wandaad door gelijkgestemden met gejuich ontvangen. Want die voelen zich natuurlijk net zo goed aangetast in hun eergevoel.

Tja, dat eergevoel. Ik had het nog niet benoemd, maar in bepaalde groeperingen speelt dat een grote rol. En spot en eergevoel gaan ook al weer niet samen. Wie een betekenisloos bestaan leidt en hier zich al te goed van bewust is, hangt heel sterk aan het eergevoel als enige dat hem of haar rest.


Vanavond is er dus ergens in Frankrijk een feestje. Het zal niet lang duren, want de cartoonisten in Frankrijk en daarbuiten hebben zich als een man verenigd en spuwen met cartoons nog meer spot hun richting uit. 

Helaas zullen ook lieden met minder fraaie bedoelingen hun pijlen van gramschap op de groep richten en dan geen onderscheid maken tussen Allah aanroepende moordenaars en gewone gelovigen. Dat moeten spotters zich wel bewust zijn. Dus spot ook met de Pegida-aanhangers, alstublieft. Want dit zijn ook betekenisloze Wutbürger. Ook heel gevaarlijk, vooral de aanstichters hebben veel eergevoel. Charlie Hebdo geeft het goede voorbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten