maandag 21 augustus 2017

Het vergiftigde debatklimaat in Nederland


Er stond een opvallend zinnetje in een artikel in de NRC over de opkomst van halal-toerisme in tal van steden in de westerse wereld. De zakenwereld zit niet zo met gedoe over islam. Er valt gewoon aan te verdienen. Net zoals jarenlang met de bijbel in het nachtkastje. Behalve in Nederland, daar is het debatklimaat vergiftigd door extreemrechts.

Het valt dezer dagen echt op. De reactie op de aanslagen in Barcelona en Cambrils in Spanje viel op door de gematigdheid. Niet de islam kreeg de schuld, maar de gestoorde jihadisten. Daar valt geen speld tussen te krijgen, behalve in Nederland. 

Daar kraaide Geert Wilders zijn riedel over de hele islam weer eens en verweet Mark Rutte medeschuldig te zijn, want die wil grenzen niet sluiten. De verachtelijke Jan Roos – gelukkig de kamer niet gehaald - tweette dat de aanslagen een tegenslag voor de linkse treurnis over Charlottesville was. 

Meer extreemrechtse commentatoren leken bijkans verheugd over de jihadistische aanslagen, omdat ze de aandacht afleidden van de nasleep over de aanslag met auto op de demonstranten tegen de nazis in Charlottesville.

Is het nu echt zo moeilijk boos te zijn over de neonazistische aanslag in Charlottesville en minstens even woest over Barcelona? In Spanje hebben ze er kennelijk geen moeite mee. Een demonstratie van extreemrechts die weer eens de hele islam aansprakelijk hield voor de aanslagen, werd in de kiem gesmoord door omstanders en echt niet zo fijngevoelige politie.

Maar hier halen commentatoren op twitter uit naar rouwende familieleden van de jihadisten in het stadje Ripoll, die zich tegen terrorisme keren. Immers, zo is de redenatie, moslims mogen liegen tegen niet-gelovigen. Komen moslims eens in opstand tegen misdadigers die hun geloof misbruiken, waar onze extreemrechtse twitteraars al jaren om roepen, is het weer niet goed.

Onderwijl mag een van de nazis van Charlottesville zijn verhaal doen op het NOS-journaal. Schrijft Trouw een al te invoelend verhaal over het extreemrechtse Forum voor Democratie. Jeroen Pauw liet de rechtse volidioot Yernaz Ramautarsing – eindelijk een podiumpje bij FvD - al eerder zijn gevaarlijke nonsens uiten. Tja, dan is een vergiftigd klimaat niet zo vreemd.

Gelukkig dat de toonaangevende lidstaten van de Europese Unie minder gevoelig zijn voor dit soort haatzaaierij. Dat doen ze beter dan de Verenigde Staten waar ook politici sinds de opkomst van Trump sluimerend ongenoegen over moslims net zo misbruiken voor duistere doelen. 

Maar daarin lijkt de VS toch wel veel op Nederland. Tenslotte zitten groepen oud-immigranten uit Nederland in extreemconservatieve christelijke gemeenschappen bij elkaar de republikeinen te beïnvloeden met haatdragende boodschappen. Wilders is bij hen heel populair.

Spanje reageert rustiger, mede omdat het er ontbreekt aan politici die misbruik maken van emoties na zo’n aanslag. Die houden zich met minder schadelijke onzin bezig en weten nog wat fascisme betekent. Bovendien hebben ze al heel wat terrorisme van jihadisten en ETA over zich heen gekregen. Maar geen politicus die dat aan de islam wil wijten. Laten we daar een voorbeeld aan nemen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten