dinsdag 15 augustus 2017

Het gevaar van FvD en PVV en Charlottesville



Moeten we ons zorgen maken over het oprukken van extreem rechts? Na de gebeurtenissen in Charlottesville in de Verenigde Staten zijn sommigen er als de kippen bij, vergelijkingen met Nederland te trekken. Een beetje overdreven, maar wellicht wel een terechte waarschuwing.

Dat in de Verenigde Staten altijd al een onderstroom van volstrekte idioten is geweest, die geloven in de gekste samenzweringstheorieën, maar desondanks toegestaan wordt om zwaar bewapend door de straten te trekken, heeft ons verwonderd. Dat ze nu plots ongegeneerd naar buiten treden, is wellicht verontrustend. Echt verbazingwekkend is het niet voor wie de Amerikaanse politiek de afgelopen jaren heeft gevolgd.
Maar moeten we ook in Nederland bang zijn voor zo’n ontwikkeling? We hebben in ieder geval een voordeel, er is geen zwaar bewapende groep die gekke ideeën uitdraagt. In eerste instantie zijn daarom vergelijkingen met de VS natuurlijk altijd een beetje scheef. Zo lang het een kleine groep betreft, hoeven we hier niet zo bang te zijn.
En daar zit een beetje een gevaar in. Want we zien de balk in de ogen van de Amerikanen, maar de splinter in eigen ogen amper. Dat erin dit land met elkaar toch zo’n twee miljoen mensen zijn met sympathie voor extreemrechtse partijen als Forum voor Democratie en PVV is verontrustend. Veel verontrustender dan gematigde media ons willen doen geloven.
Zeker waar de gevestigde politieke partijen zich niet ronduit afzetten tegen extreemrechts, maar proberen deze stroming de wind uit de zeilen te nemen, door programmapunten over te nemen. Waarmee het land zo langzamerhand moreel gezien tot een bedenkelijk niveau is gezakt. 
Waar in de VS sprake is van een dreigende clash, gaat het hier sluipenderwijs. Vergoelijkend grinniken we wat om Thierry Baudet en doen we net of zijn uitspraken over omvolking er niet toe doen. Voor de achterban van Geert Wilders moeten we begrip hebben. Het zijn bezorgde burgers tenslotte. En zo is in enkele jaren islamofobie een betrekkelijk normaal verschijnsel geworden.
Vreemdelingenhaat wordt gevoed door partijen die programmapunten op dit gebied overnemen van PVV en FvD, zoals VVD en CDA. En als ‘bezorgde burgers’ moeite hebben met de maatregelen nodig om klimaatverandering af te remmen, is de VVD niet te beroerd strofen uit het verkiezingsprogramma te halen, die duiden op klimaatverandering.
Waar conservatief Nederland voorheen eerder een baken van wetenschappelijk onderbouwd redeneren was, is het nu een verzamelbak van anti-wetenschappelijk denken geworden. Helaas moeten we constateren dat ook in Nederland bij rechts de haat ten opzichte van links alleen maar gegroeid is. Grapjes van Mark Rutte op VVD-congressen over linkse partijen worden door zijn achterban serieus genomen.
Dit terwijl linkse partijen weigeren de VVD en het CDA met dezelfde munt terug te betalen, vooral uit angst om de kiezers voor het hoofd te stoten. En natuurlijk uit angst zichzelf buitenspel te zetten tijdens kabinetsformatie. Alsof het zin heeft mee te doen aan een kabinet met CDA en VVD met een overwegend rechtse kamer.
Zo gezien is het enige voordeel van Nederland een strenge wapenwet. Want stiekem is het extreemrechtse gedachtegoed veel meer dan ooit gedacht gemeengoed geworden. Een gevaarlijke partij als FvD kan nog wel eens veel groter worden dan de PVV, die al bedenkelijk groot is. FvD wordt in gewone media amper aangemerkt als extreemrechts. Er is een soort studentikoze bewondering voor Baudet, die met zijn elitair verzet tegen de elite – hoe gek het ook klinkt – de baarlijke nonsens van de PVV salonfähig maakt.

Misschien moeten we maar eens wakker worden en het internet goed in de gaten houden. Alleen al die idiote reacties op de gebeurtenissen in Charlottesville geven genoeg te denken. Wie alleen dit soort onzin als nieuws tot zich neemt en niet meer gelooft in verstandiger media, wordt deel van een gevaarlijke onderstroom, die alles wijs te maken is. Hier is een rol weggelegd voor gematigder rechtse partijen. Laat zien dat de FvD bestaat uit net zo'n stel gevaarlijke nitwits als de PVV en neem in vredesnaam geen programmapunten over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten