donderdag 29 september 2016

Afleidend MH17-nieuws



Vanaf dag een van de ramp met de MH17 wisten we dat hier sprake was van het neerschieten van een passagiersvliegtuig met een Russische Buk-raket. Afgevuurd door de rebellen in een door hen bezet deel van Oekraïne. Waarom doen media dan nu of er iets nieuws bekend is?

Het is weer raak. De commissie met de fraaie naam JIT heeft onomstotelijk aangetoond, dat de MH17 uit de lucht is gehaald door een Buk-raket, afgevuurd van een installatie aangevoerd en even rap afgevoerd vanuit Rusland. Tja, natuurlijk is het voor een rechtszaak als het ooit zover komt van belang, dat het bewijs onomstotelijk is.

Het zou dus wel een berichtje waard zijn. Een item op het Nos-Journaaal. En hooguit een discussie wat we met die wetenschap kunnen. Uiteindelijk weten we ook wel, dat de kans dat het tot veroordeling van een dader of daders zal komen, uiterst klein is. Nog afgezien van de vraag of hier sprake is van opzettelijk neerschieten van een passagiersvliegtuig.

Eerlijk gezien lijkt het uit de afgeluisterde telefoongesprekken meer op een amateuristische fout van een stelletje gekken, dat een militair vliegtuig van de Oekraïne uit de lucht wilde schieten.  Dit is natuurlijk een wrang gegeven voor de nabestaanden. Niet eens een opzettelijke moord, maar gewoon een fout van fanatieke nationalisten.

Natuurlijk is Rusland schuldig in de zin, dat ze zulk gevaarlijk oorlogsgoed toedelen aan zulke amateurs. Je geeft een kind ook geen geladen pistool. Hoewel, dat schijnt in de Verenigde Staten wel voor te komen. Maar ook dat is al meerdere malen veroordeeld.

Kortom, het JIT-rapport bevat voor de degenen, die de berichtgeving rond de MH17 hebben gevolgd weinig tot geen nieuws. Dan verbaast het toch hoe nieuwsprogramma's er weer bovenop duiken en hijgerig alle details over het voetlicht brengen. Uren tv over een rapport zonder veel nieuws en speculaties zonder enige waarde.

En dan maar verbaasd zijn als de kijkers liever uitwijken naar luchtiger programma’s. Hetgeen overigens niet wil zeggen dat andere media het beter doen. Vanmorgen moest ik helaas constateren dat de ochtendkranten ouderwets toesloegen. Pagina’s uitgekauwd nieuws. We weten het al. Het is geen nieuws. Hooguit als Rutte opdracht gaf om uit wraak het eerste de beste Russische passagiersvliegtuig uit de lucht te schieten.

Waarom doen media dit toch? Om de nabestaanden eer te bewijzen? Zo van, we zijn het niet vergeten. Wel, dat zijn we niet. Al zijn er inmiddels elders op de wereld heel wat gruwelijker vele malen meer doden gevallen, door even stupide dwazen als die rebellen met te veel wapens.

Eerlijk gezegd ben ik bang, dat het een beroepsdeformatie is. Nog erger dan Rutte’s ‘Elke steen moet boven’ uit politieke overweging, is dit de ergerlijke hijgerige journalistieke afwijking eigenlijk te genieten van rampspoed, waarvan we hier te weinig hebben. Wijdt liever pagina’s aan het gevaar van bankensector nu de Deutsche Bank op omvallen staat.

Want door het vele papier, de vele uren televisie die besteed zijn aan het JIT-rapport, heb ik vanmorgen de krant maar moedeloos weggelegd en de televisie gisteravond al uitgedaan. En daarmee wellicht belangrijker informatie heb gemist.  Dat is het werkelijke gevaar van de overdaad aan aandacht voor zelf gekozen, maar niet zelf uitgezochte informatie. Eigenlijk is het luie journalistiek.


Eerlijk gezegd is het nog gevaarlijk ook. Het past wel in het straatje van de nieuwe warmongers die de Russen als het grote gevaar voor de wereldvrede willen duiden. Dit zijn helaas van die zelfvervullende voorspellingen. Vraag jezelf maar af, of we hier zoveel aandacht zouden besteden als het een vliegtuig vol Russen was geweest. Oh, dat weten we al sinds Egypte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten