zaterdag 17 september 2016

Sterker uit de crisis?



Daar is ie weer. We zijn sterker uit de crisis gekomen. Zeggen de liefhebbers van dit kabinet, de leden zelf en de partijen die het steunen. Tja, we hebben het eerder gehoord.


Raar die borstklopperij terwijl uit onderzoeken blijkt dat bijkans heel Nederland de buik vol heeft van het beleid van dit kabinet. Zou het heel misschien kunnen zijn, dat we helemaal niet zo sterk uit de crisis gekomen zijn. Voor 24 miljard bezuinigd, lasten enorm verzwaard en nu ietsje verlichting voor de komende verkiezingen.


De gemiddelde Nederlander ziet dat sterkere niet zo, zo blijk uit een opinieonderzoek van I&O Research. Wat er de afgelopen vier jaar is gebeurd grenst aan het ongelooflijke. Ouderen werden overvallen met een plotse verhoging van de AOW-leeftijd zonder ontsnappingsmogelijkheid. Bezwaren werden weggewuifd.


Dat er mensen waren die voor duizenden euro’s de dupe werden en niet meer konden sparen, ach het zou wat. Dat verkochten ze toch hun huis. Toen de protesten te hard aanzwollen werd er voor crepeergevallen een regelingetje getroffen. En ging Nederland de straat op? Nee, het land dreigde de PVV de grootste partij te maken.


De WW is verkort. De economie is weer op dreef, zo kunnen in vele toonaarden horen. Er is weer groei. Tja, 1,5 procent meer BBP. De lonen zijn niet gestegen, eerder gedaald en werkgevers weigeren te luisteren naar economen die een loonstijging nu toch echt nodig vinden.


Het aantal mensen in de WW daalt rap. Zelfs 45-plussers komen nu aan het werk. Allemaal aan het werk? Wat heet werk. In de meeste gevallen beduidend minder betaalde banen en minder zekerheden dan voor 2008. Een hele nieuwe generatie staat te trappelen om in de vaste banen te treden. Ze moeten nog een flink aantal jaren wachten, als ze al niet de voorhoede zijn van een groep voor wie de vaste baan niet meer is weggelegd.

  
De bezuinigingen op de zorg overtreffen wat gevolgen betreft, het voorgaande in ernst. Duizenden ouderen zitten in angst en beven te wachten op de rekenmeesters van de gemeenten die nu de thuiszorg toedelen. Het is allemaal minder geworden. Tienduizenden zorgenden kwamen op straat en toch al zwaar belaste mantelzorgers werd nog meer werk toebedeeld.


Toch al financieel getroffen zwakkeren draaien elk jaar op voor een steeds hoger eigen risico naast de dure zorgverzekering. Conclusie uit het opinieonderzoek: De Nederlander is sociaal-economisch flink naar links opgeschoven. Hé, dat klopt niet met de peilingen. Tja, tegelijkertijd is de Nederlander conservatiever geworden. Bangig en zo. En dus klopt hij aan bij PVV en VVD.


Een uitgekiende marketing zou je kunnen zeggen. Kleedt de mensen financieel uit en praat ze daarnaast lekker bang voor nieuwkomers, moslims en ander volk. Dat leidt af van de financieel sores en met een beetje geluk geven de mensen de nieuwkomers ook nog de schuld.


Nu stond de uitkomst van het onderzoek in de Volkskrant en die lezen de echte slachtoffers van de bezuinigingen doorgaans niet. Die lezen veelal geen kranten en als ze televisie kijken, krijgen ze het geijkte verhaal voorgeschoteld. Vroeger zeiden ze over de Limburg: De pastoor houdt ze dom en de kapitalist houdt ze arm. Je zou nu zo iets kunnen zeggen over populaire media en de regering.


De eerste maanden hoeven we nog niet naar de stembus, dus worden we doodgegooid met de vermeende successen van dit kabinet. En om dit geloofwaardiger te maken worden de ergste slachtoffers een tikje tegemoet gekomen. Zorgcliënten, ouderen. Echte verlichting komt er niet. Vereenvoudiging van tal van uitkeringen door een basisinkomen? Moeten de meerderheid van de politici niets van hebben.


Zoals de grote belofte Aboutaleb zei: Wij zijn de partij van de arbeid, niet van gratis geld. Ach ja, de  PvdA. Laten we er maar over zwijgen. De linkse meerderheid volgens I&O stemt straks rechts, omdat links hem in het verleden in de steek heeft gelaten, hij bang is en links biedt nu ook geen verbetering. En slaagt er evenmin in de angst weg te nemen. 



Tenzij de Nederlander volgend jaar plots door een moment van luciditeit wordt bevangen, zitten we na de verkiezingen met een kabinet Rutte 3 met een overweldigende rechtse meerderheid. En dan wordt de angst van de bange, boze burger bevestigd: Het wordt nog slechter. Er ligt nog een ambtelijk draaiboek voor vele miljarden bezuinigingen. Dat doet het goed in de eerste jaren van een kabinet. Het kloppende huishoudboekje is een even onzinnig als populair begrip bij rechtse politici.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe Israël de media op het verkeerde been zet

  O p de dag dat hoofdredacteuren politici nog maar eens verzoeken de prijs van media niet te verhogen door btw naar 21 procent te krikken, ...