maandag 29 augustus 2016

Stop begrip voor PVV-stemmer





Het zal allemaal wel ergens goed voor zijn, die verkiezingsprogramma’s. Als iedereen ze las tenminste. Dat waag ik te betwijfelen. Zeker nu echt de aftrap voor de verkiezingen volgend jaar maart gegeven en het eerste schandaal er is.

Dat Mark Rutte en Diederik Samson proberen de schade te beperken door sorry te zeggen voor gebroken verkiezingsbeloften, zal de kiezers niet echt raken. Je moet een onnoemelijke onnozelaar zijn, als je alle verkiezingsbeloften gelooft. Het leidt natuurlijk wel af van straks komende programma’s.

Media doen voorspellingen over de hoofdthema’s van de verkiezingen. En die verbazen dan weer. In een fatsoenlijk land zou de komende tijd slechts een thema voorop mogen staan: het A-viertje van de PVV. Dit afschuwelijke partijprogramma zou iedereen op zijn minst tot een reactie moeten weten te verleiden.

Het mag duidelijk zijn dat jaren van isolement Geert Wilders geradicaliseerd hebben. Natuurlijk, veel van de programmapunten over de islam en buitenlanders in het algemeen waren min of meer bekend. Maar zo op een rijtje als hoofdthema van een verkiezingsprogramma zijn ze schokkend.

Dat de Nederlandse media dat kennelijk niet vinden, getuigt van een verpletterend cynisme. Hier komt een partij met een potentieel van drie miljoen kiezers met een racistisch, fascistoïde programma, dat in het buitenland verbazing en afschuw wekt en Nederlandse politiekkijkers lijken louter op de haalbaarheid te toetsen.

Uit alle hoeken van de samenleving moet het PVV-programma naar buiten worden gebracht. Niemand mag nog zeggen, dat we het niet hebben geweten. En als dan toch nog drie miljoen mensen op die partij stemmen, dan hoeven we geen begrip meer te hebben voor die kiezers.


Nu nog stemmen op de PVV is geen blijk van  boosheid, bezorgdheid of teleurstelling. Zelfs domheid is hier onvergeeflijk. Laten we er niet meer omheen draaien met dit A-viertje in handen: een stem op deze partij getuigt van slechtheid. Met een gerust hart mogen we de PVV-kiezers straks negeren. Ze hebben het recht op aandacht verspeeld. We zijn het begrip voorbij.


Lang leve de meeuw, behalve die uit het PVV-logo. Dit is de krijsende, schijtende en wegvliegende variant, die de prachtvogel een slechte naam heeft bezorgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten